Geüpdatet: 20 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Tips bij het kopen van een DJ gear

20 Maart 2019

Als je als (beginnend) DJ aan de slag wilt, is er vaak een flinke investering in benodigdheden en apparatuur nodig voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt. Deze investering is dus zeker iets om goed over na te denken. In deze blog geven wij je tips bij het kopen van een DJ gear. Lees dus gauw verder want misschien ben jij wel de nieuwe Armin van Buuren en heb je geen tijd te verliezen!

Bepaal wat voor DJ jij bent

Om te beginnen is het zaak om te gaan bepalen wat voor DJ jij bent. Er zijn namelijk verschillende soorten DJ’s en niet iedereen is, of heeft de ambitie, om de nieuwe Hardwell te worden en dagelijks de wereld over te jetten. Er zijn namelijk ook DJ’s die alleen maar draaien op bruiloften, aprés ski bars, pistes, feesten en partijen, op festivals, in barretjes of nachtclubs en ga zo maar door. Iedere DJ heeft zijn eigen doelgroep, en zijn eigen talent. Kijk om te beginnen eens waar jij je het meest prettig bij voelt en wat daarna je ambities zijn. Daar kun je dan je DJ gear op af gaan stellen.

DJ Controller

De gemakkelijkste manier om te beginnen is een DJ controller aan te schaffen. De DJ controller is de basis van je DJ gear en wordt gebruikt om DJ software op je laptop of computer aan te sturen. De basis versie van deze software krijg je vaak bij de controller geleverd. Hierdoor lijkt het alsof je een volwaardige DJ set aan het bedienen bent. Kort gezegd komt het er op neer dat je DJ controller twee cd-spelers en een mengpaneel nabootst. Het voordeel van een DJ controller is dat het een alles in één oplossing is en dat je digitaal draait. Dat wil zeggen dat je de bestanden rechtstreeks van je laptop speelt. Je hoeft hierdoor geen dure vinylcollectie op te bouwen of cd's te branden met je nieuwste muziek. Je laptop gebruik je om nummers te kiezen, je effecten te selecteren en om te zien (en vooral te horen) wat er gebeurt.

Bijkomende attributen

Voordat je aan de slag kunt en je set compleet is, heb je nog een aantal attributen nodig. Naast een laptop met DJ software heb je een hoofdtelefoon, speakers en audiokabels nodig. Kies een set DJ speakers waarmee je de bas en alle details in de hoge frequenties goed hoort. Met een DJ hoofdtelefoon luister je naar een voorproefje van de mix. Pas als het goed klinkt op de koptelefoon, kun je de volgende plaat in mixen.

Zorg dat je over voldoende muziek beschikt

Het allerbelangrijkste als je start als DJ is dat je een grote en vooral unieke muziekcollectie op gebouwd hebt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je na drie plaatjes niet weet hoe je verder moet! Hoe je aan je muziek komt, kies je helemaal zelf. De ene DJ heeft kasten vol vinylplaten, de ander kijkt eens rond op het wereldwijde web, de volgende download de muziek van spotify of andere streamers en weer een ander snuffelt het liefste de hele dag door stoffige platenzaken. Ga je voor de digitale variant dan is het niet verstandig om voor de MP3 versie te kiezen. Een MP3 is namelijk gecomprimeerd (kleiner gemaakt). Dat is handig wanneer je heel veel muziek wilt opslaan, maar niet als de kwaliteit op en top moet zijn. Met mp3 gaat deze namelijk achteruit. De allerlaagste en -hoogste tonen van je nummers gaan verloren! Ga dus voor bestanden als WAV (Windows), AIFF (Apple) of FLAC. De zogenaamde ongecomprimeerde bestanden.

Leren mixen

Het moeilijkste deel van DJ worden is natuurlijk het leren mixen. Hier komt heel wat meer bij kijken dan alleen de beats gelijk laten lopen. Je zult dus veel moeten oefenen om ervaring op te doen. Alleen zo leert een beginnende DJ omgaan met de structuur van een nummer. Op die manier ga je steeds beter het moment horen waarop een mix ingezet kan worden.

Ondanks dat de technologie het tegenwoordig heel wat eenvoudiger maakt, is het verstandig om ook op het gehoor te leren beatmatchen. Alleen vertrouwen op je DJ gear is zeker niet voldoende! Goed op het gevoel leren draaien kost uiteraard tijd, dus veel oefenen is een must. Luister naar je grote voorbeelden en probeer veel uit. Alleen zo leer je een goede DJ te worden.

Bekijk hier een guide filmpje voor de beste dj gear.Top Platenspeler aanbiedingen


Gerelateerde pagina's