Geüpdatet: 30 Maart 2023

Dagaanbiedingen blog

Tips bij het kiezen van een heggenschaar

17 December 2018

Een heggenschaar is een uitstekend gereedschap om kleinbladige hagen te snoeien. Het lange snijblad van dit gereedschap is ideaal om beplanting als een liguster of buxus op de juiste wijze te kunnen bewerken. Er zijn diverse soorten heggenscharen. Lees hier de meest handige tips voor het kiezen van een heggenschaar. Op basis hiervan zul jij zeker de juiste keuze kunnen maken.

Iedere tuinbezitter zal af en toe eens met een heggenschaar de tuin door moeten om de overijverige beplanting even af te remmen. Hierdoor hou je de beplanting in de juiste vorm. Je kunt er immers mooi recht mee snoeien maar ook mooie artistieke lijnen mee maken. Daarnaast bied je ook ruimte voor groei en leven in je tuin door te zorgen dat er licht en ruimte in je tuin komt. Het is dus zeker noodzakelijk om zowel in het voor- als in het najaar de heggenschaar ter hand te nemen en een rondgang door je tui te maken. Het is hierbij wél belangrijk dat je beschikt over een juiste tuinschaar. Goed gereedschap is het halve werk toch? In deze blog geven we je tips bij het kiezen van een juiste heggenschaar.

Welke elektrische heggenschaar het beste bij je past

Er is een zeer ruime keuze in heggenscharen. De eerste keuze die je hierin zult moeten maken is of je de voorkeur geeft aan een elektrische heggenschaar en een handbediende heggenschaar. Deze keuze hangt vanzelfsprekend af van de hoeveelheid werk dat je hebt, het karakter van de klus en de kostprijs die je voor dit gereedschap over hebt. Een handbediende heggenschaar is uiteraard de voordeligste optie, maar wel de meest arbeidsintensieve. Je moet immers zelf kracht zetten om de takken stuk voor stuk door te knippen. Daarnaast is deze heggenschaar licht van gewicht. Een heggenschaar vanaf vier kilo is behoorlijk aan het gewicht.

Als je grote oppervlakken te snoeien hebt, kun je natuurlijk beter kiezen voor de elektrische optie. Je kunt kiezen voor een heggenschaar op benzine, een accu of een stroom aangedreven machine. Een heggenschaar die op benzine wordt aangedreven is relatief voordelig in aanschaf maar vergeet hierbij niet de benzinekosten te rekenen. Hierdoor ziet het kostenplaatje er vaak iets anders uit. Een elektrische heggenschaar lijkt een handige optie maar ook dit moet goed overwogen worden. Je moet je bijvoorbeeld afvragen of op iedere werkplek wel (op een korte afstand) een stroompunt beschikbaar is. Daarnaast beperk je jezelf misschien wel in bewegingsvrijheid en moet je er constant rekening mee houden dat je niet je snoer ook meeneemt in je snoeibeurt. Een voordeel is wel dat er géén benzinedampen vrijkomen als je het gereedschap aan het gebruiken bent.

Veel professionals kiezen tegenwoordig juist voor een elektrische heggenschaar die gebruik maakt van een accu. Een elektrische heggenschaar die voorzien is van een Lithium accu doen met betrekking tot kracht niets onder voor een heggenschaar met een benzinemotor. Daarnaast hebben dit soort accu’s een prima capaciteit en kun je er probleemloos één volle dag intensief mee werken. Een ander voordeel van deze optie is dat de accu heggenschaar het minste geluid maakt. Je hoeft je werktijden niet aan te passen op te gebruik van de schaar (en de geluidsoverlast) als je elektrisch aan het snoeien bent.

Waar je zeker rekening mee moet houden bij het kiezen van een heggenschaar

Een van de andere factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een heggenschaar zijn natuurlijk de messen. Je moet hierbij vooral rekening houden met de lengte van de messen, de kwaliteit van het materiaal en het gebruiksgemak bij het wisselen van de snijbladen. Het karakter van je klus zal bepalend zijn voor de lengte van de messen die je nodig hebt. Denk hierbij aan de beschikbare werkruimte en de begroeiing die je gaat bewerken. Hierbij is de snijdikte die de messen aankunnen van belang. Hierbij speelt niet alleen de kracht van de motor een rol, maar ook de kwaliteit van het mes. Daarnaast moet de ruimte tussen de tanden groot genoeg zijn. Als je kiest voor een heggenschaar met een grote mesafstand, zul je makkelijker door dikke takken heen kunnen gaan.

De juiste lengte van het mes van een heggenschaar

Als je een keuze maakt met betrekking tot de lengte van het mes, moet je er rekening mee houden dat een langer mes effectiever werkt als je strakkere lijnen wilt snoeien. Je kunt hier immers meer takken tegelijk mee snoeien en maakt hierdoor rechtere lijnen. Als je een specifieke ronde vormgeving aan je heg wilt geven, kun je juist beter kiezen voor een heggenschaar met een korter mes. Een meslengte van 63 cm kun je zien als de gemiddelde lengte. Als je een diepe heg hebt, kun je het beste kiezen voor een heggenschaar met een lang zwaard.

Keuze uit diverse soorten heggenscharen

Tot slot is het gemak om de messen te wisselen wel een belangrijk criterium als je de heggenschaar veelvuldig (professioneel) gebruikt. In dat geval zul je wellicht een mes hebben voor het grovere én een mes hebben voor het fijnere werk. Als je deze messen eenvoudig kunt verwisselen maak je het voor jezelf een stuk gemakkelijker. Laat dat nu nét de bedoeling zijn bij deze klus?

Als je op grote hoogte moet werken waar je eigenlijk net niet bij kan, kun je kiezen voor een telescopische heggenschaar. Hiermee kun je een hoge heg bewerken, zonder dat je hiervoor een ladder nodig hebt. Een telescopische heggenschaar is immers voorzien van een lange steel. Daarnaast kun je kiezen voor een heggenschaar met een draaibaar handvat of zwaard zodat je jezelf niet in allerlei bochten hoeft te wringen.

Je hebt dus keuze uit diverse soorten heggenscharen maar je kunt ook kiezen voor een meer multifunctionele heggenschaar. Op zo’n multitool heggenschaar kun je diverse opzetstukken op je motorunit monteren. Zo heb je een heggenschaar, grastrimmer of kettingzaag in één. Dit is een ideale oplossing als er meerdere klussen op je staan te wachten.

Bekijk hier hoe je de juiste heggenschaar kan kiezen


Top heggenschaar aanbiedingen


Gerelateerde pagina's