Geüpdatet: 1 Juni 2023

Dagaanbiedingen blog

Tips bij het kiezen van de geschikte spiegelreflexcamera?

31 Oktober 2018

Tips bij het kiezen van de geschikte spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera is een flinke investering, daarom wil je er zeker van zijn dat je de camera koopt die het beste bij jou past. Het is dus verstandig om je vooraf in alle mogelijkheden te verdiepen voordat je een camera aanschaft. Ben je een beginnende fotograaf? Dan heeft je camera een stuk minder functies en instellingen nodig dan wanneer je een professionele fotograaf bent. Hier gaan we je wat meer over vertellen.

Wat is een spiegelreflexcamera?

Allereerst gaan we je wat meer vertellen over wat een spiegelreflexcamera nou eigenlijk is. Het belangrijkste onderdeel van een spiegelreflexcamera is de interne spiegel. Hierdoor kan je door een optische zoeker kijken en kan je zien welk beeld de camera vast gaat leggen. Het fotograferen met een zoeker kan in verschillende situaties erg handig zijn, bijvoorbeeld wanneer de zon fel op je display schijnt. Dankzij de zoeker kan je dan veel meer zien zonder dat je last hebt van vervelende reflecties. Daarnaast zorgt het fotograferen door een zoeker er ook voor dat je de camera ook stabieler vasthoudt. Voor brillendragers is er de mogelijkheid om de zoeker af te stellen op jouw eigen brillensterkte om te voorkomen dat je onscherpe foto’s maakt.

Voordelen van een spiegelreflexcamera

Spiegelreflexcamera’s hebben flink wat voordelen in vergelijking met een eenvoudige compactcamera. Je kan zelf veel invloed uitoefenen op de instellingen van je camera, maar voor de beginnende fotografen is er ook de mogelijkheid om te kiezen uit een aantal standaard instellingen. Voor de gebruikers die zich echt willen verdiepen is DSLR-fotografie (Digital Single Lens Reflex), zijn de vele knoppen en instelwieltjes super fijn omdat je zo razendsnel de instellingen van je camera aan kan passen. Let op: het is wel belangrijk om naast een goed body ook te investeren in een goede lens om nog mooiere foto’s te maken.

Tips bij het kiezen

We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om de keuze voor een spiegelreflexcamera makkelijker te maken. Tegenwoordig zijn er geen slechte keuzes meer, alle cameramerken maken spiegelreflexcamera’s waar je als hobby fotograaf ontzettend tevreden mee kan zijn.

 • Tip 1: Hoe voelt de camera aan? Ligt deze prettig in de hand? Zitten de knoppen voor jou op een bereikbare en logische plek? Dit zijn punten die belangrijk zijn bij het maken van een keuze. Als je niet makkelijk bij de knoppen kan en de camera niet prettig in de hand ligt, is dit dus niet de geschikte camera voor jou.
 • Tip 2: Heb je vrienden of familie die al een spiegelreflexcamera hebben? Ga met hun in gesprek, maar pin je niet te veel vast op hun keuze. Dat je zus blij is met haar camera van Sony, betekent niet dat dit ook de meest geschikte camera is voor jou.
 • Tip 3: Bekijk de beschikbaarheid van accessoires, sommige merken hebben hierin meer te bieden dan andere merken, ook tweedehands.
 • Tip 4: Staar je niet blind op megapixels. Meer megapixels is niet altijd beter en kunnen zelfs nadelig zijn doordat de bestanden vaak erg zwaar zijn. Hierdoor heb je bijvoorbeeld ook weer een krachtigere computer nodig om de foto’s te kunnen bewerken.
 • Tip 5: Bedenk wat voor soort fotograaf je wil zijn en pas daar de keuze voor je lens op aan.
 • Bekijk hier een filmpje met tips bij het kiezen van een spiegelreflexcamera


  Top Spiegelreflex camera aanbiedingen


  Top Telelens aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's