Geüpdatet: 19 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Mobiele airconditioners vs centrale airco's

12 Juli 2022

Je hebt waarschijnlijk in winkels of online mobiele airconditioners gezien en je afgevraagd of ze een goede optie zijn voor je huis. Ze zijn immers veel minder duur dan centrale airconditioners en lijken dezelfde voordelen te bieden. Maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee soorten systemen waarvan je op de hoogte moet zijn voor je tot aanschaf overgaat.

Het meest voor de hand liggende verschil is dat mobiele airconditioners, nou ja, mobiel zijn. Ze kunnen naar behoefte van kamer naar kamer gereden worden, wat betekent dat je niet je hele huis in één keer hoeft te koelen. Dit kan een groot voordeel zijn als je maar een of twee kamers tegelijk hoeft te koelen, of als je de unit uit de weg wilt kunnen zetten als hij niet nodig is. Mobiele airconditioners zijn ook meestal kleiner en lichter dan centrale units, zodat ze gemakkelijker te verplaatsen en op te bergen zijn als ze niet in gebruik zijn.

Een ander belangrijk verschil is de manier waarop de twee soorten toestellen je huis koelen. Centrale airconditioners vertrouwen op buizen om gekoelde lucht door je huis te verspreiden, terwijl mobiele units slangen gebruiken om de warme lucht rechtstreeks uit de ramen te blazen. Dit betekent dat mobiele units minder kans hebben op hoofdpijn en droge ogen, omdat er geen circulerende binnenlucht is. Het betekent ook dat mobiele units specifieke kamers doeltreffender kunnen koelen, omdat alle gekoelde lucht rechtstreeks naar die ruimte gaat. Deze slang-ventilatie methode kan echter ook wat inefficiënt zijn omdat een deel van de gekoelde lucht door spleten rond de raamafdichting zal ontsnappen.

Tenslotte is het belangrijk op te merken dat mobiele airconditioners door een buitenmuur of raam moeten worden geventileerd om goed te kunnen werken. Dit vereist vaak speciale installatiesets en kan moeilijk zijn als je geen toegankelijk raam hebt in de kamer die je wilt koelen. Centrale airconditioners vereisen geen speciale installatie; ze hebben alleen toegang tot elektriciteit nodig en de juiste dimensionering voor je huis (waar je aannemer mee kan helpen).


Gerelateerde pagina's