Geüpdatet: 23 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Luiers: Wat voor soort afval?

12 Juli 2018

Als je een beetje aan het milieu denkt, zorg je ervoor dat je afval gescheiden ingeleverd wordt. Er zijn echter voorwerpen, waar je even niet van weet onder welk afval je dit kunt rekenen. Een goed voorbeeld hiervan zijn luiers, wat voor soort afval is dit? En wat voor effect heeft het gebruik van luiers op het milieu?

Er zijn grofweg twee soorten luiers, de wegwerpluier en de wasbare katoenen luiers. Het zal weinig verbazing wekken dat het gebruik van een wegwerpluier veel meer belastend is voor het milieu. De cijfers spreken voor zich: een kind gebruikt gemiddeld vijf luiers op een dag, op maandelijkse basis kom je dan op zo’n 150 luiers met een gewicht van 22 kilo.

Waar zijn wegwerpluiers van gemaakt?

De wegwerpluiers zijn gemaakt van een geplastificeerd materiaal. Deze luier bestaat uit drie lagen. De laag die in contact staat met de babyhuid bestaat uit polyethyleen (PE) of polypropyleen (PP). Deze laag laat vloeistoffen door. De binnenlaag wordt gevormd door een absorberende mengsel van fluff-pulp (katoen-, hout en hennepvezels) en een polymeer in vorm van poeder of korrels, dat verandert in een gelei-achtig materiaal al het in contact komt met vocht. De buitenste laag bestaat ook uit polyethyleen, polypropyleen, geweven textiel of rubber. Dit voorkomt het lekken van vloeistoffen.

Zoals je zult begrijpen kan een wegwerpluier niet in de groenbak worden weggegooid en de papierbak is ook geen goede oplossing. De luier kan dus worden weggegooid bij het restafval, als je geen gebruik maakt van de wasbare luier. Als dit wél het geval is kun je de luier in de wasmachine kwijt.

Bij welk afval laat je de luiers? Zie het hier:


Top Luier aanbiedingen


Gerelateerde pagina's