Geüpdatet: 6 Februari 2023

Dagaanbiedingen blog

Longboard skateboard uitrusting en accessoires

15 November 2022

Als het om skaten gaat, is een longboard een essentieel stuk uitrusting. Het is belangrijk om het juiste longboard en de juiste accessoires te hebben om het meeste uit je skate-ervaring te halen. Hier volgt een overzicht van wat je moet weten over longboard skateboards en hun accessoires.

Een longboard is een type skateboard dat over het algemeen langer is dan een standaard skateboard. De meeste longboards zijn tussen de 33 en 60 inch lang, met een meerderheid van ongeveer 40-50 inch. Ze kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, waaronder hout, kunststof of composietmaterialen. Longboards worden gebruikt voor verschillende soorten skaten, zoals transport, racen, slalommen of cruisen.

Het dek is het belangrijkste deel van het longboard waar je op staat. Het is meestal plat met twee gebogen uiteinden (neus en staart). De lengte en breedte van het dek variëren afhankelijk van de stijl van longboarden die je doet. Een raceboard zal bijvoorbeeld een korter en smaller dek hebben dan een board voor transport of cruisen. Decks zijn ook verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals pintail (puntige neus en staart), swallowtail (bredere neus en staart), drop-through (gaten in het dek zodat de trucks eronder kunnen worden gemonteerd), of top-mount (trucks worden bovenop het dek gemonteerd).

De trucks zijn de metalen onderdelen die aan de onderkant van het dek worden bevestigd en de wielen op hun plaats houden. Er zijn trucks in verschillende maten en stijlen, afhankelijk van het soort schaatsen dat je van plan bent te gaan doen. Bijvoorbeeld, downhill boards hebben grotere trucks nodig voor stabiliteit bij hoge snelheden, terwijl kleinere trucks beter zijn voor wendbaarheid bij lagere snelheden. Je zult ook merken dat sommige trucks omgekeerde fuseepennen hebben, terwijl andere traditionele fuseepennen hebben - dit verwijst gewoon naar de richting van de as van de truck wanneer die onder het dek is gemonteerd. Er zijn ook verschillende hangerontwerpen, zoals omgekeerd (hanger zit onder de as) of progressief (hanger boven de as wordt geleidelijk hoger naar het midden toe).

Wielen zijn een andere belangrijke overweging voor je longboard set-up. Wielen zijn er in verschillende maten, durometers (hardheid), kleuren, kernposities en naafontwerpen. Nogmaals, wat het beste werkt hangt af van je geplande gebruik van het board - kleinere wielen zijn misschien beter voor street skating, terwijl grotere beter zijn voor cruisen of speed skaten. Zachtere wielen geven je een soepeler rijgedrag maar gaan niet zo lang mee als harde wielen; hardere wielen slijten sneller op gladde oppervlakken maar hebben meer grip op ruwer terrein zoals grind of zandwegen. De kleur van je wiel beïnvloedt het uiterlijk, maar niet de prestaties; witte wielen worden wel sneller vuil. De plaatsing van de kern beschrijft of de binnenkern van het wiel uit het midden van de buitenrand is geplaatst ("offset") of niet ("gecentreerd"). En tenslotte zijn er naafontwerpen met traditionele naven uit één stuk ("standaard"), naven met uitgesneden spaken die het gewicht verminderen ("lichtgewicht"), of "gespaakte" naven met volledige spaken rondom voor de stevigheid.... Al deze factoren moeten worden overwogen bij het kiezen van lange skateboardwielen.

Als het tijd is om je longboard te stoppen, zijn er verschillende remmogelijkheden: remmen met de voet, glijden en remmen. Voetremmen gebruikt wrijving van het wrijven van je schoen tegen de grond om af te remmen of te stoppen; deze methode werkt het best bij lagere snelheden en kan je schoenen beschadigen als je het te vaak doet. Glijden gebruikt wrijving door je wielen opzettelijk zijwaarts te laten slippen over verharde oppervlakken zoals asfalt; dit kan gevaarlijk zijn bij hoge snelheden, maar maakt precieze controle mogelijk over afremmen of stoppen. Dit is de meest effectieve remmethode, maar vereist speciale apparatuur die mogelijk niet compatibel is met alle longboards. Bij het kiezen van een manier om je longbard te stoppen, moet je altijd rekening houden met het soort ondergrond waarop je gaat rijden, hoe snel je moet gaan en hoeveel controle je wilt hebben over het afremmen of volledig stoppen.

Als je alle benodigde longboardskateboar-uitrusting hebt gekozen, is het tijd om alles in elkaar te zetten. Begin met het bevestigen van de gegoten PU (polyurethaan)-wielen aan de wielen van je truck door ze met acht moeren aan te draaien tot ze vingerdicht zijn; gebruik nog geen gereedschap omdat je ze waarschijnlijk in het begin (wat normaal is) kruislings moet vastdraaien. Voeg vervolgens de lagers in elk wiel met een vinger tot ze op het einde van de wielnaaf liggen; er moeten in totaal zes lagers per wiel zijn: drie aan elke kant van de binnenkern. Steek nu elke as in de bovenkant van elke truckhanger (ze moeten soepel en zonder te forceren naar binnen glijden) en draai de moeren elk met de hand vast tot ze slechts 1/8" of anders de afstandsstukken voor de voorspanning achter elke moer aan de onderkant van de truckhangers hebben bereikt; draai ze niet te vast!Zodra alle vier de assen in hun respectievelijke truckhangers zijn geplaatst, plaats je de dekplaat op je bestaande dek of bouw je een nieuw dek als je er nog geen hebt volgens de eerder genoemde afmetingen van de crossover - denk eraan dat veel aftermarket dekplaten ook voorzien zijn van uitsparingen voor specifieke merken en modellen voetsteunen!Als alles er gecentreerd en vlak uitziet, draai dan eerst de bouten van 1 1/2" die zich onder elk uiteinde van de bovenste dekplaat bevinden, vast in het bestaande dek en gebruik daarna de ratelsleutel met een laag aanhaalmoment om te voorkomen dat de houtschroeven waarmee de bovenste dekplaat is vastgezet, eruit vallen voordat je alle 8 mm ijzerwaren vastdraait!Tenslotte, maar niet in de laatste plaats, controleer alle bouten en moeren dubbel voor de eerste keer, vooral die van de VERSEKINGSPINTRUCKS die na verloop van tijd losraken, ondanks de borgmoeren, omdat deze door ontwerp- en fabricageprocessen meestal vanzelf loskomen.


Gerelateerde pagina's