Geüpdatet: 2 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe werkt een dakkoffer?

18 Juni 2018

Veel mensen gaan nog altijd met de auto op vakantie. Maar liefst 54% van de vakantiegangers kiest voor de auto. Aangezien het vaak passen en meten is om alles mee te kunnen krijgen, plaatsen veel mensen tegenwoordig een dakkoffer bovenop de auto. Vroeger werd een dakkoffer, ook wel een skibox genoemd. Deze werd eigenlijk alleen gebruikt om op wintersport te gaan, zodat je ski’s, skischoenen, dikke kleding (je schoonmoeder) en andere bagage makkelijker kon vervoeren. Maar tegenwoordig is een dakkoffer ook een ideale plaats om bagage te vervoeren tijdens bijvoorbeeld de zomervakantie. Dus hoe werkt een dakkoffer en is het de moeite waard om er één aan te schaffen?

Extra bagageruimte

Een dakkoffer is de ideale plaats voor extra bagageruimte. Door de box op je dak te plaatsen en te vullen met bagage, hou je de auto ruim en zo goed als volledig beschikbaar voor de passagiers. Zo kan iedereen zo ruim mogelijk zitten tijdens de vaak lange rit naar je bestemming. Let er echter wel op dat een dakkoffer het effect van een vleugel kan hebben tijdens de rit en dat bij hogere snelheid de neiging kan hebben om een eigen weg te willen kiezen. Zeker als de wind eronder komt, lijkt een dakkoffer nog wel eens op te willen stijgen. Het is dan van groot belang dat de koffer stevig vastzit aan de auto.

Dakkoffer bevestigen aan de auto.

Voor de bevestiging van een dakkoffer heb je dak dragers nodig, om de lak van je auto niet te beschadigen. Deze monteer je op het dak van de auto, soms zitten deze dak dragers er al standaard op. Vervolgens bevestig je hier de koffer op. Een dakkoffer zet je het makkelijkst vast met zijn tweeën. Gebruik een duimstok of meetlint om te zorgen dat deze precies in het midden zit.

Als je de dakkoffer regelmatig gebruikt, is het handig om te kijken of de dakkoffer voorzien is van een snel bevestigingssysteem. Daarmee hoeft het bevestigen van een dakkoffer niet veel tijd te kosten. Denk bijvoorbeeld aan een Power Click systeem. Met zo'n systeem kun je meestal zonder gereedschap de dakkoffer snel en makkelijk bevestigen op de dak dragers.

Welke dakkoffer kies je?

Zorg dat het formaat dakkoffer goed bij je auto past. De koffer mag niet te ver uitsteken naar achter (de achterklep moet nog open kunnen natuurlijk) maar ook niet te ver naar voren. De volgende officiële regels zijn hierbij van toepassing: aan de voorkant mag een dakkoffer tot maximaal ter hoogte van de voorbumper komen en aan de achterkant maximaal 1 meter uitsteken. Daarnaast is het verstandig om een dakkoffer te kiezen die het TÜV-keurmerk draagt. Een dakkoffer met dit keurmerk is onderworpen aan uitgebreide veiligheidstesten. Je kunt hiermee met vertrouwen de weg op.

Maximale belading van de dakkoffer.

De inhoud van een dakkoffer wordt aangegeven in liters. Het kleinste model heeft een inhoud van ongeveer 300 liter en dit kan oplopen tot ongeveer 650 liter. Laat je echter niet alleen leiden door de liters. Kijk ook goed naar de afmetingen. Controleer van tevoren ook wat de maximale dak belasting van je auto is. Dit is het maximale gewicht dat je autodak kan dragen. Het gewicht van je dakkoffer en dak dragers is hierbij inbegrepen. Een maximale belading van 75 kilogram is vaak ideaal. Je vindt de maximale dak belasting van je auto in het onderhoudsboekje.

Waar op te letten bij het kopen van een dakkoffer, bekijk hier:


Top Dakkoffer aanbiedingen


Gerelateerde pagina's