Geüpdatet: 23 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe werkt dammen in het kort

28 Oktober 2022

Er wordt gezegd dat dammen een van de oudste bordspellen is die er bestaan. Men denkt dat het spel is ontstaan in Egypte, rond 3000 voor Christus. Dammen werd ook gespeeld door de oude Grieken en Romeinen. Dit spel bleef populair gedurende de Middeleeuwen. Er wordt aangenomen dat dammen zelfs de ontwikkeling van schaken heeft beïnvloed.

Het spel dammen wordt gespeeld op een vierkant bord met 64 velden, gerangschikt in een raster van 8x8. Elke speler heeft 16 stukken, die meestal zwart en wit zijn. Het doel van het spel is om alle stukken van je tegenstander te slaan, of ze te blokkeren zodat ze geen zet meer kunnen doen.

Er zijn veel verschillende varianten van dammen, maar de meest gespeelde versie staat bekend als internationaal dammen. In deze versie van het spel is slaan verplicht, en kunnen de spelers alleen vooruit (niet achteruit of zijwaarts). Als een speler met een van zijn stukken de laatste rij bereikt, wordt het een "koning" en kan dan voorwaarts en achterwaarts bewegen.

Koningsstukken worden aangeduid door er een extra stuk bovenop te plaatsen (een kroon genoemd). Koningen kunnen in één beurt meerdere velden bewegen, zolang ze telkens over een stuk van de tegenstander springen (net als bij dammen). Als een speler geen legale zetten meer heeft (omdat al zijn stukken geblokkeerd zijn), verliest hij de partij.

Dammen wordt meestal gespeeld op een bord van 10x10 met 100 velden, maar voor kortere partijen kunnen ook kleinere borden worden gebruikt. Het aantal stukken per speler varieert ook, maar meestal heeft elke speler 20 of 30 stukken.


Gerelateerde pagina's