Geüpdatet: 5 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe verhoog je je weerstand?

20 November 2018

Eén van de meest gestelde vragen aan de arts, apotheker of de drogist is de volgende vraag: hoe verhoog je je weerstand? Zodra de letter R in de maand zit is er namelijk een toename aan mensen die griep hebben of verkouden zijn. Loop vanaf september maar een huisartsenpraktijk binnen en je komt een flink aantal snotterende mensen tegen. Om te voorkomen dat jij straks ook in die wachtkamer zit, is het dus hoogste tijd om je weerstand te verhogen. Gelukkig is dat geen hogere wiskunde en vaak niet zo moeilijk als veel mensen denken. In deze blog vertellen wij je er alles over.

Wat is je weerstand?

Wat in de volksmond je weerstand wordt genoemd, is eigenlijk niets meer en niets minder dan je immuunsysteem. Dit systeem is eigenlijk een soort bewaker voor je gehele lichaam. Het immuunsysteem zorgt ervoor dat schadelijke virussen, bacteriën en schimmels het lichaam niet binnen komen. Het immuunsysteem is een complex netwerk van de lymfeklieren, witte bloedcellen en de milt. Dit netwerkt zorgt ervoor dat de weerstand op het juiste niveau blijft. Zonder dit systeem zou je voortdurend ziek zijn.

Lagere weerstand in de winter dan in de zomer?

Wat veel mensen denken is dat je weerstand in de herfst en winter lager is dan in de zomer. Dit is echter niet juist. Je weerstand is zeker wel op hetzelfde peil alleen heeft je weerstand het een stuk zwaarder te verduren. Dit komt doordat we veel vaker binnen zitten. Lekker warm met de kachel aan en de ramen dicht. Hierdoor wordt de lucht minder vaak ververst, waardoor bacteriën veel langer blijven hangen en zich goed kunnen vermenigvuldigen. Daarnaast kom je met veel meer mensen in aanraking, omdat je vaker met de bus of de trein naar je werk gaat in plaats van met de fiets. Dit is heel begrijpelijk allemaal, maar het gevolg van kouder weer is wel dat je een vergrote kans hebt op besmetting met virussen en bacteriën.

Hoe verhoog je je weerstand?

Gelukkig zijn er een aantal zaken die je kunt doen om je weerstand te verhogen. Wij hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet, zodat ook jij er alles aan kunt doen om griep en snottervrij de winter door te komen.

Handen wassen

Wat heeft handen wassen met je weerstand te maken zul je denken. Het antwoord is eenvoudig: alles! Bacteriën en virussen worden onder andere via de handen overgedragen. Mensen houden hun hand voor hun mond als ze moeten hoesten of niezen. Daardoor proesten ze een vlaag bacteriën in hun hand. Daarna pakken ze bijvoorbeeld een deurklink, een leuning van een stoel of een stang in de trein beet waardoor de bacteriën verspreidt worden. Als jij daarna hetzelfde stuk beetpakt heb jij diezelfde bacteriën aan je hand zitten. Je hoeft maar één keer langs je neus of je mond te vegen en de bacteriën zijn eenvoudig binnen. Daarom is het heel belangrijk om zo veel mogelijk je handen te wassen. Daarmee reinig je je handen van deze ongewenste indringers en verklein je op deze manier de kans op infectie.

Ga sporten

Regelmatig bewegen, het liefste in de buitenlucht zal je immuunsysteem goed doen. Je krijgt niet alleen lekker frisse lucht binnen maar je verhoogt ermee je bloedsomloop. Daarnaast zweet je lichaam afvalstoffen uit. Een half uur beweging (zelfs wandelen of rustig fietsen) is genoeg om endorfine – geluk hormonen – aan te maken. Die geven je niet alleen een fijn en positief gevoel, maar helpen eveneens je weerstand te boosten.

Gezonde voeding

Waarschijnlijk een open deur maar we vermelden deze toch, gewoon omdat het ontzettend belangrijk is om je weerstand te verhogen en op peil te houden: eet gezonde voeding. Zet voldoende groente en fruit op je menu zodat je noodzakelijke bouwstoffen zoals zink en vitamine C binnenkrijgt. Met name vitamine C is erg belangrijk voor je weerstand. Zij zorgen namelijk voor het optimaal functioneren van o.a. de witte bloedlichaampjes en de aanmaak van meer eiwitten om vervelende ziekteverwekkers uit te schakelen.

Voldoende slaap

Hoe graag we ook aan alle leuke dingen deel willen nemen en niets willen missen, je lichaam heeft voldoende rust nodig. En dan niet alleen af en toe even op de bank hangen of een powernap maar zo’n 7 á 8 uur slaap per nacht. Voldoende nachtrust geeft je lichaam de kans om te herstellen en eventuele ziekteverwekkers te bestrijden. Zo ontwaak je de volgende dag weer met voldoende energie voor de komende dag en blijft je weerstand op peil.

Drink voldoende

Het is belangrijk om voldoende water te drinken. Een goede vochtbalans helpt om niet alleen afvalstoffen maar ook ziekteverwekkers het lichaam uit te spoelen. Alcohol werkt hierbij juist niet. Het gebruik van alcohol ondermijnt je immuunsysteem waardoor bacteriën en virussen veel meer kans hebben om je lichaam binnen te dringen.

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor ons lichaam en het bestrijden van ziektekiemen. Het probleem met deze vitamine is dat we er in de winter vaak te weinig van hebben. Dit komt omdat vitamine D onder invloed van zonlicht wordt aangemaakt. ‘s winters komen we aanzienlijk minder buiten en komt je huid dus minder in contact met de zon. Je kunt dit proberen te compenseren door het eten van vette vis, maar als je daar niet van houdt of veganist bent kun je al gauw een tekort oplopen waardoor bacteriën en visrussen vrij spel krijgen. Het gebruiken van een vitamine D voedingssupplement is dan zeker een goede keuze.

Vermijd stress

Stress ondermijnt je weerstand. Dus heb je het vaak druk, ren je van hot naar her, moet je alle ballen hoog houden, neem dan ook eens even een time out. Stress heeft namelijk een extreem slechte invloed op je weerstand. Stress kan in sommige gevallen ervoor zorgen dat je lichaam niet goed handelt bij bepaalde indringers. Je lichaam geeft dan prioriteit aan “het hoofd boven water houden in de stresssituatie” en minder aan andere belangrijke processen in je lichaam. Dat kan ervoor zorgen dat het immuunsysteem slechter werkt en je dus eerder ziek wordt. Gun jezelf met enige regelmaat de tijd om even wat gas terug te nemen. Neem zo nu en dan even een dagje voor jezelf. Wandel in de buitenlucht, doe wat leuks met de kids, of slaap eens goed uit. Je zult zien dat je hiermee je weerstand snel kunt verhogen.

Bekijk hier een filmpje met tips om je weerstand te verhogen


Top Vitamine B aanbiedingen


Top Vitamine aanbiedingen


Top vitamine C aanbiedingen


Top Vitamine D aanbiedingen


Gerelateerde pagina's