Geüpdatet: 1 Februari 2023

Dagaanbiedingen blog

Hoe speel je go

28 Oktober 2022

Als je nog nooit go hebt gespeeld, kan het vooruitzicht om het te leren een beetje ontmoedigend zijn. Maar go is eigenlijk een heel eenvoudig spel om op te pakken en te spelen. In deze blogpost lopen we met je door de basis van het spelen van go.

Het eerste wat je moet weten is dat go wordt gespeeld op een bord met 19 verticale en 19 horizontale lijnen. De snijpunten van deze lijnen worden "punten" genoemd. De spelers plaatsen om de beurt stenen op de punten van het bord. Elke steen moet zo geplaatst worden dat hij minstens één andere steen van dezelfde kleur raakt; je kunt geen twee geïsoleerde groepen stenen hebben.

Er zijn twee manieren om in go te winnen: ofwel door meer gebied te veroveren dan je tegenstander, ofwel door meer stenen van de tegenstander te veroveren. Om een gebied te veroveren omsingel je een gebied met je stenen. Je tegenstander kan geen stenen meer in dat gebied plaatsen, en het telt als deel van jouw gebied. Om een steen van de tegenstander te veroveren, moet je hem volledig omringen met je eigen stenen (waarbij je er weer voor moet zorgen dat er geen lege punten naast de omringde steen liggen). Zodra een steen is geslagen, wordt hij van het bord verwijderd en telt hij niet meer mee voor de score van beide spelers.

Het spel eindigt als beide spelers het erover eens zijn dat er geen nuttige zetten meer te doen zijn (dit kan gebeuren omdat één speler met succes een groot gebied heeft veroverd of omdat beide spelers nog maar een klein aantal stenen over hebben). Op dat moment berekent elke speler zijn score door het aantal punten te tellen dat hij met zijn stenen heeft omringd. De speler met de hoogste score wint!

Nu je de basis kent van het spelen van go, waarom zou je het niet eens proberen?


Gerelateerde pagina's