Geüpdatet: 17 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe speel je de kolonisten van Catan?

03 April 2019

De kolonisten van Catan is waarschijnlijk één van de meest bekende en zeker ook één van de meest gespeelde spellen ter wereld. In 1999 werd Kolonisten van Catan in Nederland het ‘Speelgoed van het Jaar’. Het is van origine een Duits spel dat naar zo’n 25 verschillende talen vertaald is. Wij gaan je vertellen hoe je de kolonisten van Catan speelt. Het is namelijk niet zo moeilijk als het lijkt.

Nieuwe naam

Tegenwoordig (sinds 2018) heet het spel overigens niet meer de kolonisten van Catan, maar alleen nog Catan. De naam is niet alleen in Nederland aangepast maar ook in Engeland en Duitsland. Dit vanwege de klachten die er over de naam bij de fabrikant binnen kwamen. Volgens sommigen mensen verwees het stukje “kolonisten” te veel naar het koloniale verleden en daarnaast waren er nog andere vergelijkingen. De fabrikant van het spel, 999 games, heeft daarom stilzwijgend de titel van dit beroemde spel veranderd naar Catan.

Hoe speel je (de kolonisten van) Catan

Catan is vermoedelijk mede populair geworden doordat het spel en de regels eenvoudig te leren zijn, maar daarna is er nog veel uitdaging in het uitdenken van tactieken en strategieën. Het spel heeft een aantal eigenschappen waardoor het geschikt is om met het hele gezin te spelen. Niemand wordt tijdens het spel geëlimineerd en spelers kunnen stap voor stap naar een doel toewerken, zoals het bouwen van een stad op een bepaalde plaats. Het feit dat ieder spel weer anders is (doordat het bord variabel is) zorgt ervoor dat het spel niet zo snel verveelt.

Bij Catan kunnen spelers punten verdienen door dorpen, steden en wegen te bouwen. Je breidt je imperium uit in een land dat nog niet bestaat. Elke speler start het spel met twee dorpen in zijn of haar bezit. Deze dorpen beschikken over heuvels, bossen, akkers, noem maar op. Door met de dobbelstenen te gooien zal bekend worden welke grondstoffen de spelers ontvangen. Vervolgens kan er gehandeld worden tussen de medespelers of met de bank. De ene speler wil misschien zijn of haar dorp uitbreiden maar mist hiervoor de essentiële grondstoffen terwijl de andere speler verschillende andere acties op zijn grondgebied wil uitvoeren. Door te onderhandelen kom je misschien wel tot een compromis of andere oplossing. Daarnaast kun je verschillende ontwikkelingskaarten aan schaffen, die nodig zijn om acties te kunnen doen op jouw grondgebied. Wees daarnaast ook continue op je hoede voor de rovers, aangezien die alles stelen wat los en vast zit. Handelen is ook mogelijk als het niet jouw beurt is. Probeer daarom geconcentreerd te blijven en op het juiste moment toe te slaan. Let op, handelen met de bank is soms een goedkopere optie

Door een enorme riddermacht op te bouwen, een lange route te maken of ontwikkelingskaarten te kopen, kunnen er punten bij elkaar verzameld worden. De speler die als eerste tien punten bemachtigt wint het spel.

Naast het basis spel zijn er ook nog diverse uitbreidingen op de markt gebracht, waaronder “Zeevaarders” dat in 1997 op de markt kwam. Met deze uitbreiding kunnen de spelers met boten naar andere eilanden varen. In 2001 kwam “Steden en Ridders” uit, waarbij de spelers zich moeten verdedigen tegen barbaren. In 2013 kwam de uitbreiding “Piraten en Ontdekkers” op de markt. Hierin staat het ontdekken van nieuw land centraal. Je zult begrijpen dat dit tijdloze spel, vele fans over de gehele wereld heeft. Er is immers genoeg te beleven in het imperium en géén dag is hetzelfde!

Bekijk hier hoe je het speelt


Top Kolonisten van Catan aanbiedingen


Gerelateerde pagina's