Geüpdatet: 22 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe speel je 30 Seconds?

06 Mei 2019

30 Seconds is al jarenlang één van de leukste spellen om met vrienden of familie te spelen, bijvoorbeeld met Kerst, Oud en Nieuw of een andere gezellige dag. Aangezien iedereen zo zijn eigen spelregels heeft en er nog wel eens een oogje dichtgeknepen wordt, gaan we je in deze blog uitleggen hoe je 30 Seconds speelt. Als je wint, moet je wel eerlijk winnen!

We kunnen de spelregels op de volgende manier kort samenvatten: Het spel wordt gespeeld in teams, één van de teamleden trekt een kaartje van de stapel waarop vijf woorden staan. Hij of zij moet door omschrijvingen te geven ervoor zorgen dat zijn teamleden de woorden op het kaartje raden. Het klinkt allemaal heel simpel, maar het spel heeft al tot menig gezellige avond met verhitte discussies geleid. Eigenlijk is dit nu precies wat dit spel zo leuk maakt!

Om te beginnen

Om 30 Seconds te kunnen spelen moet je teams vormen. Aangeraden wordt om twee grotere teams te maken dan 3 of 4 kleinere team omdat het spel anders veel te lang gaat duren. Je kunt met twee personen in een team spelen maar met 3 of meer mensen is natuurlijk veel leuker. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Na het samenstellen van de teams worden de pionnen op het startvlak gezet en kan er worden begonnen met het spelen van 30 Seconds.

30 Seconds spelen

Hoogste tijd om te beginnen met het spel. Om de beurt pakt een speler uit een team een kaartje. Op dit kaartje staan 5 personen of instanties die binnen 30 Seconds omschreven moeten worden. Om je een voorbeeld te geven, je hebt bijvoorbeeld George Clooney op je kaartje staan, de omschrijving zou dan kunnen zijn, sexiest man alive, acteur met grijs haar, beste vriend van Matt Damon en Brad Pitt, nooit gedacht dat ie nog zou trouwen, zijn vrouw is mensenrechtenadvocaat. Zoals je zult begrijpen mag je hierbij zijn naam dus niet noemen. Ook een letterlijk vertaling of iets degelijks van zijn naam is verboden. Je team moet echt zelf op zijn naam komen aan de hand van jouw aanwijzingen.

Oplopende spanning

Zoals we al zeiden kan 30 Seconds nog wel eens voor verhitte discussies zorgen. Daarom moet je toch wel enigszins over stalen zenuwen beschikken. De spanning bij dit spel wil nog wel eens hoog oplopen. Teksten als, “dat je dat niet weet”, “hoe duidelijk moet het nog omschreven worden” en andere termen in die strekking komen met meer dan regelmaat voor bij dit spel en zorgen voor de nodige hilariteit en soms ook boze blikken bij de teams.

Wanneer een medespeler iets niet weet te raden, (ook al denk je nog zo duidelijk te zijn en weet iedereen al lang om wie het gaat) is het zaak snel door te gaan naar de volgende naam op het lijstje. De titel 30 Seconds staat natuurlijk voor de tijd die je tot je beschikking hebt en die zijn voorbij voor je het weet. Uiteraard wil je natuurlijk dat er zo veel mogelijk beschrijvingen geraden worden. Daarnaast is het opvallend dat er voor de meeste mensen wel ergens een onbekende persoon of instantie in het rijtje staat. Ga dat maar eens oplossen! Dat maakt het spel natuurlijk alleen maar leuker, want probeer die persoon of instantie dan maar te omschrijven.

De dobbelsteen

Bij iedere beurt moet er met de dobbelsteen worden gegooid. Afhankelijk van het aantal gegooide ogen moeten goede antwoorden gegeven worden en kan de pion verplaatst worden. Er kan 0, 1 of 2 met de dobbelsteen gegooid worden. De 0 is het meest gunstig om te gooien, want dan telt elk goed antwoord als een plaats vooruit op het speelbord. Gooi je namelijk 1 of 2, dan moeten er eerst 1 of 2 goede antwoorden gegeven worden, voordat je pas daarna bij elk extra goed antwoord een plaats vooruit mag gaan. Lukt dit niet en kom je dus niet verder dan die 1 of 2 goede antwoorden, blijf je dus gewoon staan.

30 Seconds wordt dus met veel horten en stoten gespeeld. Het is niet altijd even makkelijk, en het kan soms een hoop frustratie met zich mee brengen maar om je tegenspelers te zien spartelen en stuntelen is zeer vermakelijk. 30 Seconds vraagt om een flinke dosis algemene kennis in combinatie met creatief denken. Daarnaast kun je met handen en voeten, ook al is dat niet helemáál de bedoeling, een hoop duidelijk maken. Dat laatste is een tip die je zeker in je achterhoofd moet houden!

Bekijk hier een korte video met de uitleg.


Top 30 seconds aanbiedingen


Gerelateerde pagina's