Geüpdatet: 24 Februari 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe ontstaat een vitamine D tekort en wat zijn de symptomen?

20 November 2018

Veel mensen in Nederland hebben last van een vitamine D tekort. Het belang van vitamine D voor onze gezondheid wordt vaak onderschat, terwijl deze vitamine ons lichaam juist zal beschermen tegen allerlei ernstige ziektes en aandoeningen. Maar hoe ontstaat een vitamine D tekort en wat zijn de symptomen ervan? Veel mensen hebben werkelijk geen idee. Tijd dus om ons licht er eens over te laten schijnen en je op weg te helpen met onderstaande blog. Zo kun jij hopelijk ook je vitamine D tekort herkennen en een halt toeroepen.

Wat is vitamine D

Vitamine D is er in twee verschillende vormen genaamd D2 en D3. Vitamine D3 wordt in het lichaam aangemaakt onder invloed van de zon. Daarom wordt deze vitamine ook wel de zonnevitamine genoemd. Vitamine D2 vind je in diverse voedingsstoffen en wordt in de darmen opgenomen door het lichaam. Vaak is dit echter niet genoeg.

Vitamine D is belangrijk voor onder andere een goede weerstand en voor een goede werking van spieren. Daarnaast is vitamine D voor het lichaam een belangrijke stof om calcium en fosfaat op te nemen. Deze mineralen zijn op hun beurt weer erg belangrijk voor de botten en het gebit.

Hoe ontstaat een vitamine D tekort?

Tachtig tot negentig procent van de vitamine D wordt in ons lichaam aangemaakt onder invloed van zonlicht. Aangezien de meeste mensen tegenwoordig steeds minder buiten komen, worden ze ook steeds minder blootgesteld aan zonlicht. Dit heeft tot gevolg dat er dus veel minder vitamine D in het lichaam aangemaakt wordt. Daarnaast hebben mensen met bedekkende kleding en een donkere huid ook een verhoogd risico op een vitamine D tekort. Een andere factoor waardoor een tekort aan vitamine D ontstaat, is het feit dat in Nederland de zon niet het gehele jaar schijnt. Vitamine D wordt namelijk pas aangemaakt bij een UV-kracht die hoger is dan 3. Kort gezegd dus alleen in de maanden mei tot en met augustus. De rest van het jaar moeten we de vitamine dus op andere manieren zien te verkrijgen.

Wat zijn de symptomen van een vitamine D tekort?

Vaak worden de symptomen van een vitamine D tekort niet direct hiermee in verband gebracht met alle gevolgen van dien. Als je echter vaak last hebt van één of meer van de onderstaande symptomen, is het verstandig om eens een bezoek te brengen aan de huisarts. De arts kan een bloedonderzoek uitvoeren en kijken of er inderdaad sprake is van een vitamine D tekort.

 • Spierpijn
 • Vermoeidheid
 • Broze botten
 • Angstaanvallen
 • Bloedend tandvlees
 • Krampen en spiertrillingen
 • Weinig of geen energie
 • Pijn aan gewrichten/ fibromyalgie
 • Hyperventilatie
 • Vaak verkouden of grieperig
 • (winter)depressie
 • Bepaalde soorten kanker
 • Hoe los je vitamine D tekorten op?

  Er zijn natuurlijk een aantal zaken die je kunt doen om vitamine D tekorten op te lossen. De eerste is waarschijnlijk een cliché, maar we vermelden het toch. Heb jij het idee dat je een vitamine D tekort (in de zomer) hebt, ga dan eens lekker naar buiten als de zon schijnt. Natuurlijk wel met onbedekte armen en een onbedekt hoofd, anders heeft het alsnog weinig zin. Je zult zien dat je daar al flink van op knapt.

  Een andere oplossing is het eten van vette vis, zoals zalm, paling en makreel. Dit zijn belangrijke leveranciers van vitamine D. De geadviseerde visinname is maximaal twee keer per week. Verder wordt vitamine D vooral toegevoegd aan margarine, bak- en braadproducten.

  Indien je vitamine D tekorten wat heftiger zijn, kun je het beste vitamine D supplementen gaan slikken. Een vitamine D voedingssupplement is verkrijgbaar als pilletje, in druppels (op oliebasis of op waterbasis), in tablet vorm of als kauwtablet. Let wel goed op dat je hier niet te veel van neemt, een teveel aan vitamine D kan namelijk schadelijk voor je zijn. Laat je dus goed door arts, apotheker of drogist adviseren bij aankoop van vitamine D supplementen.

  Bekijk hier een filmpje over Vitamine D


  Top Vitamine B aanbiedingen


  Top Vitamine aanbiedingen


  Top vitamine C aanbiedingen


  Top Vitamine D aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's