Geüpdatet: 19 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe moet ik roerbakken en/of wokken?

03 Januari 2019

Dat roerbakken of wokken van oorsprong een oosterse methode is om voedsel te bereiden, weten de meeste mensen inmiddels wel. Wokken heeft immers de laatste jaren een vlucht genomen in ons land. Maar hoe je moet roerbakken en/of wokken, blijft voor veel westerlingen de grote vraag. Tijd om het wokken dus eens onder de loep te nemen. In deze blog leggen we je precies uit wat roerbakken en/of wokken is, hoe het ontstaan is en hoe je het moet doen. Lees dus gauw verder want dan kun je vanavond nog een lekker gewokt maaltje op tafel zetten.

Hoe is het roerbakken en/of wokken ontstaan

Zoals aangegeven is roerbakken en/of wokken een oosterse methode. Op het platte land in Azië waren (en zijn) de mensen vaak erg arm. Daarnaast was eventuele brandstof schaars en duur. Zeker in de winter waren de ingrediënten ook niet altijd voor handen. Er moest dus met beperkte middelen een smakelijke maaltijd op tafel gezet kunnen worden die ook nog eens veel monden kon voeden.

In die tijd werd er qua vlees hoofdzakelijk kip of varken gegeten. Runderen waren erg geschikt om het land te bewerken en water uit de putten mee te halen dus die belanden zo goed als niet op de borden van de mensen. Het varkens- of kippenvlees werd in kleine stukjes gesneden waardoor het sneller gaar was. Zo kon je flink op hout of andere stookkosten besparen. Ook de groenten die voorhanden waren werden klein gesneden.

Je zult in de Oosterse keuken eigenlijk geen "groot vlees" zoals rollades, varkenshaas, suddervlees en degelijke aantreffen. Aangezien roerbakken en/of wokken gebeurd in zeer hete olie, wordt het garingsproces van de ingrediënten versneld. Sudderen en langdurig pruttelen was er dus niet bij. Het voordeel is wel dat ieder ingrediënt qua smaak, kleur en structuur behouden bleef.

Hoe moet ik roerbakken en/of wokken?

Belangrijk is dat je zorgt voor een wok met een dikke bodem. Dit zorgt ervoor dat de warmte goed geleid wordt. Zorg ervoor dat je, voordat je de wok op het vuur zet, alles goed hebt voorbereid. Daarmee bedoelen we dat alles van tevoren gesneden moet zijn, het vlees (indien nodig) gemarineerd is en je kruiden klaar zijn voor gebruik. Zorg er ook voor dat je een olie gebruikt die flink verhit mag en kan worden. Denk daarbij aan zonnebloem olie, maisolie of rijstolie. Olijfolie valt bij deze manier van eten bereiden af.

Zet de wok op een hoog vuur. Voeg de juiste hoeveelheid olie toe. Vaak is 1 tot 1,5 eetlepel al meer dan voldoende. Pas als de damp van de olie af komt, is deze goed verhit. Voeg dan pas de klein gesneden ingrediënten toe. Eerst het vlees want dat heeft vaak het langste nodig. Zodra dat redelijk gaar is, voeg je de rest van de ingrediënten toe. Als er groenten aan het gerecht te pas komen, begin dan met de hardste groente en eindig met de zachtste. Let op, dit hele proces gaat vrij snel dus blijf bij het eten en laat iemand anders de tafel dekken. Het zou toch zonde zijn om alsnog naar de snackbar te moeten rijden…….

Roerbakken is niet zozeer roeren als wel met een soepele pols snel en voortdurend omscheppen van de massa. Doe niet te veel in één keer in de wok want daardoor daalt de temperatuur in de pan. Je bent dan niet langer aan het roerbakken en /of wokken maar aan het stoven en dat was nou juist niet de bedoeling.

Het zal in het begin vast even oefenen zijn maar heb je eenmaal de smaak te pakken wil je eigenlijk nooit meer anders. Eet smakelijk!

Bekijk hier hoe je moet roerbakken of wokken


Top Wokpan aanbiedingen


Gerelateerde pagina's