Geüpdatet: 5 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe maak je babyflessen en spenen op de juiste manier schoon

23 Maart 2023


Het is belangrijk om de babyflessen en spenen van je kleintje op de juiste manier schoon te maken. Dit helpt om ziekteverwekkers en bacteriën weg te houden van je baby. Er zijn verschillende manieren om flessen en spenen te reinigen en steriliseren. In deze blog leer je over desinfectie, uitkoken, het gebruik van een flessenborstel, een sterilisator en het bewaren van babyflessen en spenen.

Desinfectie

Desinfecteren is een belangrijke stap om ziekteverwekkers en bacteriën te doden die zich mogelijk op de flessen en spenen bevinden. Baby's hebben een kwetsbaar immuunsysteem, dus het is cruciaal om alle voedingsbenodigdheden grondig te desinfecteren. Je kunt de flessen en spenen desinfecteren met behulp van een chemisch desinfectiemiddel. Hierbij kun je denken aan chloor- of jodiumoplossingen. Volg de instructies op het etiket van het desinfectiemiddel voor de juiste verdunning en inwerktijd.

Uitkoken

Uitkoken is een effectieve methode om bacteriën en ziekteverwekkers te doden. Het is een eenvoudige en goedkope manier om babyflessen en spenen te desinfecteren. Het enige dat je nodig hebt, is een grote pan, water en een hittebron zoals een fornuis.

1. Vul de pan met water en breng het aan de kook.
2. Zet het vuur lager zodat het water zachtjes kookt.
3. Plaats de gedemonteerde flessen en spenen in het kokende water.
4. Laat de flessen en spenen minimaal 5 minuten in het kokende water staan.
5. Gebruik een tang om de flessen en spenen uit het water te halen en leg ze op een schone, droge handdoek om te drogen.

Flessenborstel

Het gebruik van een flessenborstel is essentieel om de binnenkant van de flessen goed schoon te krijgen. Een flessenborstel heeft een lange steel met borstelharen, zodat je gemakkelijk in de fles kunt reiken en alle hoeken kunt bereiken.

1. Vul de gootsteen of een afwasteil met warm water en voeg afwasmiddel toe.
2. Laat de flessen en spenen weken om eventuele resten los te maken.
3. Gebruik de flessenborstel om de binnenkant van de fles grondig te schrobben. Besteed extra aandacht aan de bodem en de randen.
4. Voor de spenen kun je een kleinere borstel of een oude tandenborstel gebruiken.
5. Spoel de flessen en spenen af met schoon, warm water om alle zeepresten te verwijderen.

Sterilisator

Een sterilisator is een apparaat dat babyflessen en spenen reinigt door ze bloot te stellen aan hoge temperaturen of stoom. Er zijn verschillende soorten sterilisatoren op de markt, waaronder elektrische stoomsterilisatoren, magnetronsterilisatoren en koude watersterilisatoren.

1. Elektrische stoomsterilisator: Dit type sterilisator gebruikt elektriciteit om water te verhitten en stoom te creëren. Plaats de gedemonteerde flessen en spenen in de sterilisator volgens de instructies van de fabrikant. Sluit het deksel en zet het apparaat aan. De sterilisator zal nu de flessen en spenen reinigen en desinfecteren met stoom.
2. Magnetronsterilisator: Deze sterilisator gebruikt de magnetron om water te verhitten, waardoor stoom ontstaat. Vul de sterilisator met water volgens de instructies en plaats de gedemonteerde flessen en spenen erin. Plaats het deksel op de sterilisator en zet het in de magnetron. Stel de magnetron in op de aanbevolen tijd en vermogen.
3. Koude watersterilisator: Dit type sterilisator gebruikt koud water en een desinfecterend middel om de flessen en spenen te reinigen. Vul de sterilisator met koud water en voeg het desinfecterende middel toe volgens de instructies. Plaats de gedemonteerde flessen en spenen in de sterilisator en laat ze gedurende de aanbevolen tijd weken.

Bewaren

Nadat je de flessen en spenen hebt gereinigd en gedesinfecteerd, is het belangrijk om ze op de juiste manier te bewaren. Dit helpt om ze vrij te houden van ziekteverwekkers en bacteriën.

1. Zorg ervoor dat de flessen en spenen volledig droog zijn voordat je ze opbergt. Gebruik een schone handdoek of een flessendroogrek om ze te drogen.
2. Bewaar de flessen en spenen op een schone, droge en koele plaats, zoals een keukenkast of lade.
3. Dek de flessen en spenen af met een deksel of een schone doek om te voorkomen dat stof en vuil erin kunnen komen.

Het goed reinigen en desinfecteren van babyflessen en spenen is cruciaal voor de gezondheid van je kleintje. Door de bovenstaande methoden en tips te volgen, zorg je ervoor dat je baby veilig en gezond is tijdens het voeden.

Bekijk hier meer over babyflessen


Gerelateerde pagina's