Geüpdatet: 15 Juni 2021

Dagaanbiedingen blog

Hoe maak je aardappelpuree

17 Januari 2020

Hoe maak je aardappelpuree

Wat is er lekkerder dan een groot bord dampende aardappelpuree op een koude winterdag of nadat je flink de handen uit de mouwen hebt gestoken? Aardappelpuree is een bewerking van aardappels die volledig zijn fijngestampt en tijdens het stampen gemengd zijn met andere ingrediënten. Hierdoor krijg je een rijke, romige puree, die uitstekend smaakt en heel goed de maag vult. Aardappelpuree kan als bijgerecht of als onderdeel van veel klassieke recepten gebruikt worden. Het is bovendien ontzettend makkelijk om zelf aardappelpuree te maken.

Zelf maken of voor de makkelijke optie gaan?

Er zijn in de supermarkt goede en smakelijke varianten van gedroogde aardappelpureemix beschikbaar, waarbij je een zakje met gemalen aardappelmeel in water roert, en er zelf eventueel nog melk, boter en zout aan toevoegd. Deze oplossing is een godsgeschenk als je stamppot of puree moet maken voor een scoutingsgroep of battaljon hongerige soldaten. Maar als je een beetje enthousiast bent over koken, en je hebt de tijd, dan maak je de puree natuurlijk van verse aardappels, die recht uit het kokende water komen. Aardappelpuree die je op deze manier maakt is extreem makkelijk en toch heel bevredigend om te maken – en te eten.

Hoe maak je verse aardappelpuree

Voor 4 personen heb je ongeveer een kilo aardappels nodig. Was ze goed, en snijd ze snel in grote stukken. Schillen is optioneel -  sommige mensen vinden het leuk en gezond om de schillen mee te stampen, andere mensen houden van een volkomen gladde pureen en zitten absoluut niet op deze schillen te wachten.

Doe deze aardappels in een pan met ruim kokend water en een flinke scheut zout.

De aardappels moeten minstens 20 minuten koken, en langer als het vastkokende aardappels zijn: kruimige aardappels gebruiken is overigens beter voor dit recept. Maar als je je favoriete TV-serie kijkt en je vergeet de aardappels: ook na een uur koken zijn ze prima geschikt om plat te meppen. Aardappelpuree is een heel vergevingsgezind gerecht.

Je giet de gare aardappels af in een vergiet of met een deksel, legt ze terug in de pan, en voegt boter en melk toe. De hoeveelheid boter die je gebruikt hangt af van je eigen voorkeur. Sommige koks dringen erop aan dat een derde van de puree uit roomboter moet bestaan, maar dit lijkt een beetje overdreven en is zeker niet goed voor de lijn en de bloedvaten. Op een kilo aardappel is 100 gram boter al een heel mooie hoeveelheid. Samen met de melk (halfvolle, volle of zelfs karne-) zorgt de boter voor een heel smeuige en rijke puree. Voordat je gaat stampen kan je de aardappels nog bestrooien met peper en zout naar smaak. Ook nootmuskaat, knoflook, paprikapoeder of een theelepel tot een eetlepel verse mosterd zijn veel gebruikte toevoegingen.

Dan is het een kwestie van de aardappels met deze toevoegingen flink stampen. Je kunt de puree zo fijn stampen als je zelf wilt – in Oost-Europa worden er vaak klonten aardappels ingelaten, wat de puree een stevig mondgevoel heeft. Door het gebruik van koude boter en koude melk is de aardappelpuree perfect op temperatuur en kan direct geserveerd worden.

Aardappelpuree is een bekend gerecht in veel Europese keukens en je kunt het serveren bij een gigantisch aantal gerechten. Bijvoorbeeld als stevige toevoeging naast een rijke Franse stoofpot met verse salade of gekookte groenten ernaast. Het is een geweldig bijgerecht voor de meeste soorten (rood) vlees en wild, en een perfecte combinatie met spek en uien. Aardappelpuree is ook een belangrijk onderdeel van het Engelse gerecht met gekruid gehakt, de Shepherd’s Pie, en je kan de aardappelpuree gebruiken om veel andere ovengerechten te bedekken. Natuurlijk is een niet al te gladde puree een goede basis voor een stamppot. Eén van de stevige Nederlandse varianten, of de extreem makkelijke Ierse variant “Champ”, waarbij er rauwe bosuitjes en ringetjes door de puree worden geroerd, die vervolgens lichtjes garen aan de hitte daarvan. Ook kan de puree als hoofdgerecht worden gezien, en dan worden opgeleukt met veel verschillende toevoegingen zoals stukjes gebakken kip, knoflook, kaas, verschillende groenten en alles wat jou verder maar lekker lijkt. Dit is één van de gerechten waarvan de mogelijkheden praktisch eindeloos zijn!

Hoe maak je aardappelpuree , bekijk het hier:

Aardappelstamper aanbiedingen


Gerelateerde pagina's