Geüpdatet: 24 Februari 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe kies je de beste koffiebonen?

07 April 2022

Bij het kiezen van de beste koffiebonen zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Eerst en vooral wil je er zeker van zijn dat je een boon kiest die tot in de perfectie gebrand is. Dit betekent dat de boon een gelijkmatige kleur moet hebben en vrij moet zijn van gebreken. Ten tweede zul je aandacht willen besteden aan de herkomst van de boon. De beste koffiebonen komen uit streken als Ethiopië, Kenia, en Colombia. Tenslotte zul je een boon willen kiezen die goed verwerkt is. Dit betekent dat de boon op de juiste manier gewassen en gepeld is.

Als je deze drie factoren in gedachten houdt bij de keuze van je koffiebonen, zul je zeker de perfecte boon vinden voor je ochtend kopje joe.

De voordelen van koffie drinken

Koffie is een van de populairste dranken ter wereld en het is geen verrassing waarom. Een kopje koffie kan je niet alleen een oppepper van energie geven, maar ook je stemming, cognitieve functie en algemene lichamelijke gezondheid helpen verbeteren.

Zeker, te veel koffie kan negatieve bijwerkingen hebben zoals je angstig laten voelen of je slaappatroon verstoren. Maar als je het met mate drinkt, kan koffie een heerlijk en gezond onderdeel van je dieet zijn. Hier zijn enkele van de verbazingwekkende voordelen van koffiedrinken:

1. Koffie kan je fysieke prestaties verbeteren

Of je nu een atleet bent of gewoon je ochtendloopje probeert door te komen, koffie kan je lichamelijke prestaties helpen verbeteren. Cafeïne stimuleert je zenuwstelsel, dat je spieren vertelt sneller samen te trekken. Dit versterkt je kracht en uithoudingsvermogen, waardoor je harder en langer kunt trainen. Plus, onderzoek toont aan dat cafeïne ook kan helpen vermoeidheid uit te stellen, zodat je niet zo snel tegen die muur aanloopt.

2. Koffie helpt je hersenen op hun best te functioneren

Grijp je ook altijd naar een kop koffie voor je naar die grote vergadering gaat? Daar is een goede reden voor! Cafeïne helpt de hersenactiviteit te verhogen en verbetert bepaalde cognitieve functies zoals geheugenherinnering, reactietijd en concentratie. Dus als je scherp en op de top van je spel moet zijn, kan koffie zeker helpen.

3. Koffie kan je risico op sommige ernstige ziekten verlagen

Behalve de onmiddellijke voordelen van koffiedrinken, zijn er ook enkele langdurige gezondheidsvoordelen verbonden aan deze geliefde drank. Regelmatige consumptie is in verband gebracht met een verminderd risico op het ontstaan van de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en verschillende soorten kanker (waaronder huidkanker). Koffie kan ook je risico op beroerte en andere hart-gerelateerde aandoeningen verlagen. Best een indrukwekkende lijst voor iets dat zo lekker smaakt!

 4. Koffie kan je helpen langer te leven

  Als al die ziekte-preventieve voordelen nog niet genoeg waren om je te overtuigen aan wat joe te gaan nippen, is hier nog een reden - het kan je helpen langer te leven! Studies tonen aan dat mensen die meerdere koppen koffie per dag drinken een lager risico op overlijden hebben dan degenen die helemaal geen koffie drinken. Dus ga je gang en geniet van nog een kopje - het zou wel eens de sleutel tot een lang leven kunnen zijn!

Hoe koffiebonen te bewaren

Of je je koffiebonen nu in hun geheel of voorgemalen koopt, het is belangrijk te weten hoe je ze goed bewaart om hun versheid en smaak te behouden. Hier zijn wat tips om je koffiebonen op hun best te bewaren:

Hele koffiebonen bewaar je het best in een luchtdichte verpakking op een koele, donkere plaats. Hele bonen blijven langer vers dan gemalen koffie, dus als je de mogelijkheid hebt, kun je ze het beste heel kopen en naar behoefte malen.

Als je toch je eigen bonen maalt, maal dan alleen wat je onmiddellijk zult gebruiken. Koffie die gemalen is verliest snel zijn smaak, dus het is het beste om vlak voor het zetten alleen de hoeveelheid te malen die je nodig hebt.

Als de koffie eenmaal gezet is, moet hij voor een optimale smaak binnen 30 minuten geconsumeerd worden. Na die tijd begint de koffie zijn versgezette smaak te verliezen en bitter te worden. Als je koffie over hebt, bewaar die dan in een luchtdicht bakje in de koelkast, waar ze tot een week vers blijft.

Wanneer je ongebruikte koffiedik bewaart, doe die dan zeker ook in een luchtdicht bakje. Koffiedik kun je meerdere keren gebruiken als je het goed bewaart - zorg er alleen voor dat je bij het brouwen meer water toevoegt, want dan is het koffiedik meer geconcentreerd. Ongebruikte koffiedik kun je ook invriezen om het langdurig te bewaren.

Hoe koffiebonen te malen

De populariteit van koffie heeft geleid tot een groot aantal manieren om deze populaire drank te maken. Een van de belangrijkste stappen bij het maken van koffie is het malen van de bonen. Afhankelijk van het soort koffiezetapparaat kan de maling heel belangrijk zijn voor de smaak van de uiteindelijke drank. Voor wie ultieme controle over zijn kopje koffie wil, is het thuis vers malen van bonen een must. Hier zijn wat tips voor het malen van koffiebonen voor verschillende zetmethoden:

 Messenmolen: Een messenmolen is waarschijnlijk de meest voorkomende soort molen. Hij werkt door draaiende messen te gebruiken om de bonen fijn te hakken. De snelheid en de fijnheid van de maling kunnen geregeld worden door hoe lang je de machine laat draaien. Een nadeel van snijmolens is dat ze ongelijkmatige maling kunnen geven, wat kan leiden tot een ongelijkmatig kopje koffie.

 Braam molen: Burr grinders werken door de bonen tussen twee bramen te pletten (vergelijkbaar met een vijzel en stamper). De ruimte tussen de bramen kan worden ingesteld, waardoor de maalgrootte preciezer kan worden geregeld. Dit resulteert in een meer gelijkmatige en consistente maling, wat leidt tot een lekkerder kopje koffie. Braammalers kunnen echter duurder zijn dan mesmalers.

Koffiemolen: Een koffiemolen lijkt op een burr grinder maar gebruikt tandwielen in plaats van bramen om de bonen te malen. Dit resulteert in een minder consistente maling dan wat je van een braammolen zou krijgen, maar hij zou toch over het geheel vrij gelijkmatig moeten zijn. Koffiemolens zijn meestal ook minder duur dan braammolens.

 


Gerelateerde pagina's