Geüpdatet: 29 Februari 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe kies ik een fietshelm?

12 Juli 2018

Over één ding zijn we het waarschijnlijk allemaal wel eens. Een fietshelm is niet bepaald het meest sexy item wat je in de kast zou moeten hebben. Maar in een fietsland als Nederland is het verstandig om je veiligheid een hogere prioriteit te geven ten opzichte van je uitstraling. Je hoofd is namelijk erg kwetsbaar, zeker als je op de fiets zit. Veel mensen zien inmiddels wel het belang van het dragen van een fietshelm in, zeker als je wat harder gaat om niet vaak fietst. Maar hoe kies je nou een goede fietshelm? In dit artikel ontdek je het antwoord

Door dragen van een helm zul je de kans op ernstig hoofdletsel enorm verminderen. Het probleem met een fietshelm wil echter nog wel eens zijn dat deze niet past of niet lekker zit en je daardoor een onzeker gevoel geeft. Uiteindelijk blijft zo’n helm dan alsnog in de kast liggen. Wij gaan je vertellen hoe je het beste een fietshelm kiest zodat ook jij veilig op de fiets kan stappen.

De fietshelm

Zoals we al aangaven beschermt een fietshelm je hoofd tegen letsel bij een ongeluk. Het risico neemt zelfs met zo’n 65 % af. Als je dit weet is het zeker de moeite waard om er één aan te schaffen. De buitenkant van een fietshelm wordt ook wel de ‘schaal’ van de helm genoemd. Het gedeelte eronder of beter nog erin is opgebouwd uit verschillende lagen. Vlak onder de harde schaal vind je de absorptie laag. Het materiaal van deze laag bestaat meestal uit polystyreen.

De impact van een val wordt door deze absorptie laag opgevangen, geabsorbeerd of vertraagd. Bovendien wordt de klap van de val verdeeld over een groter oppervlak. Tussen deze absorptielaag en je hoofd is altijd ook nog een extra voering aanwezig. De helm voorkomt op deze manier dus dat het hoofd direct in contact komt met de grond of een object.

Welke fietshelm

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten helmen op de markt. Wij hebben even op een rijtje gezet:

 • Mountainbike helm
 • Licht in gewicht, veel ventilatiegaten en ultieme bescherming. De meeste mountainbikehelmen beschikken over een vizier, die bescherming biedt tegen laaghangende takken, modder en regen.

  Racefiets helm

  Een racefiets-helm heeft een aerodynamische vormgeving en een relatief laag gewicht. Alles bij dit soort helmen is op gericht om maximale bescherming te bieden met een minimum aan gewicht.

 • BMX Helm
 • BMX is een steeds populairdere wordende wielersport. Een BMX-helm bedekt een groter deel van de schedel en is tevens verkrijgbaar met full-face bescherming. Hierbij beschermt een beugel rond de kin het onderste deel van het hoofd.

  Naast deze helmen voor volwassenen zijn er natuurlijk ook helmen voor kinderen en zelfs voor baby’s. Deze zijn vanzelfsprekend een stuk kleiner dan de helmen voor volwassenen en zijn vaak verkrijgbaar met een leuk motief.

  De juiste maat fietshelm

  Een helm biedt pas goede bescherming als deze goed op je hoofd zit. Dat klinkt logisch maar het is van groot belang dat de helm niet te groot (dus te los) maar natuurlijk ook niet te klein(te strak) is. Fietshelmen zijn dan ook verkrijgbaar in verschillende maten. Een fietshelm moet je hoofd goed inpakken. Er mag vooral géén ruimte tussen je hoofd en de helm zitten. Hij moet tegelijkertijd je voorhoofd (enkele centimeters boven de wenkbrauwen) en je achterhoofd beschermen. Wanneer je dan op je achterhoofd valt, mag alleen je fietshelm de grond raken.

  Om na te gaan hoe groot jouw helm moet zijn kun je het beste de omtrek van je hoofd op ongeveer 2 cm boven je wenkbrauwen meten. Ben je een brildrager hou deze dan op. Deze omtrek van deze meting is de maat van je helm.

  Test in de winkel of de helm lekker maar vooral ook goed zit. Draai je hoofd naar links en naar rechts en buig een stuk voorover zodat je naar de grond kijkt. Begeleid de helm hierbij om vallen te voorkomen. Als de helm nu niet afvalt en goed blijft zitten dan beschik je over de juiste maat helm en afstelling.

  Hoe kies ik de juiste fietshelm? Zie het hier:


  Top Fietshelm aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's