Geüpdatet: 1 Februari 2023

Dagaanbiedingen blog

Hoe dek je een dinertafel?

27 December 2019

Hoe dek je een dinertafel?

Een tafel dekken is een beetje een verloren gegane kunst. Vroeger leerde je op de hogere hotelschool en ook op de huishoudschool exact hoe een goed gedekte tafel eruit hoorde te zien. De strengheid waarmee dat gecontroleerd werd, is waarschijnlijk één van de redenen dat tafeldekken niet meer zo populair is als het ooit was. Toch maakt een goed gedekte tafel een wereld van verschil. Je hebt binnen een kwartiertje je eettafel voorzien vab een restaurant look, waardoor die een niveau van gastvrijheid krijgt die je normaal alleen in een chique eettent aantreft. Maar dan in je eigen huis! En natuurlijk hoef je alleen maar de tafel zo te dekken als je daar echt tijd en zin voor hebt, bijvoorbeeld bij verjaardagen, feestdagen of andere speciale gelegenheden. Een tafel dekken doe je als volgt.

Kies een tafelkleed uit

Eerst bedek je de tafel met een leuk tafellaken. Luxe tafellakens zijn tegenwoordig betaalbaarder en praktischer dan ooit. Goedkopere lakens worden gemaakt van polyester of vinyl, en zijn stevig en goed uitwasbaar. Maar ook tafelkleden van linnen en damast zijn tegenwoordig vaak voorzien van een vuilresistente coating, waardoor het geen probleem is als er gehaktballetjes in tomatensaus aan de rol gaan tijdens een vrolijk dinertje.

Borden en bestek

Eerst zeg je de borden neer: dit zijn de centrale elementen van elke dinerplek, die aangeven waar de rest van het bestek en het servies komt te liggen. Kies voor traditionele ronde borden, mooie alternatieve vierkante of rechthoekige borden, of een bord met onregelmatige structuur zoals je wel in sterrenrestaurants aantreft. Rond de borden plaats je het bestek. Voor elke gang heb je officieel een eigen set bestek nodig. Alle vorken leg je aan de linkerkant van het bord, aan de rechterkant leg je afwisselend messen en lepels, afhankelijk of het een vaste gang of een soep betreft. Het dessertbestek zoals vorkjes en ijslepeltjes leg je aan de bovenkant van het bord. Het bestek dat het eerst gebruikt gaat worden, ligt aan de buitenkant - de gast werkt zo steeds verder naar binnen. De wijnglazen zet je rechts bovenaan in een diagonale lijn. Witte wijn serveren we in een klein glas, en rode wijn in een groter glas. Waterglazen kunnen boven het dessertbestek geplaatst worden.

Decoratieve extra's

Hierboven hebben we beschreven hoe je een traditionele tafel dekt. Maar natuurlijk staat het jou vrij om iets leuks en creatiefs van je eettafel te maken. Verschillende extra's op tafel kunnen de experience van jouw gasten waardevoller maken. Op de plekken die niet nodig zijn om schalen en pannen neer te zetten kan je gerust kaarsen, sfeervolle sierobjecten (houten decoraties, sierstenen) en zelfs dennen- of paastakken neerleggen. Ook vazen met bloemen en takken vormen een interessante toevoeging aan de dinertafel. Brood kan je serveren in broodmanden, maar je kunt ook broodjes in servetjes wikkelen en die met een touwtje dichtbinden, wat leuk staat en waardoor ze bovendien wat langer warm blijven. Op de borden kan je bovendien persoonlijke wenskaartjes, cadeautjes, een menukaartje en bloemen of andere versiering plaatsen. En denk ook aan aankleding van de stoelen. Extra kussens, kleedjes of zelfs schapenvachten over de leuning maken normale stoelen tot echte feestmeubels en zorgen voor extra comfort.

Hoe dek je een tafel, bekijk het hier:

Tafelkleed aanbiedingen


Gerelateerde pagina's