Geüpdatet: 1 Februari 2023

Dagaanbiedingen blog

Handtandenborstel of elektrische tandenborstel?

29 December 2020

De noodzaak van een goed verzorgd gebit

Poets jij je tanden met een elektrische tandenborstel of hanteer jij nog de ‘ouderwetse’ manier, ofwel het poetsen van je tanden met een handtandenborstel? Uiteraard is een goede mondhygiëne belangrijk omdat je geen slechte adem wilt en gaatjes wilt voorkomen. Maar dat is niet de enige reden om goed voor je gebit te zorgen. Naast een gezond gebit en een goede adem, zorgt een goed verzorgd gebit er ook voor dat je geen ontstoken tandvlees krijgt, wat namelijk kan resulteren in verschillende ziektes én bestaande ziektes kan verergeren.

Dat zit zo: door een onvoldoende verzorgd gebit wordt de achterblijvende tandplak tandsteen. Dit zorgt voor ontstoken tandvlees, waardoor aanwezige bacteriën veel sneller de mogelijkheid krijgen om je lichaam binnen te dringen. En dat zorgt echt alleen maar voor narigheid, bijvoorbeeld in de vorm van parodontitis. Daarnaast kan dit er dus voor zorgen dat ziektes als reuma evenals andere ontstekingsziektes verergeren. De noodzaak voelen om je gebit goed te verzorgen is dus zeer zeker belangrijk. Maar hoe doe je dat eigenlijk het best; met een handtandenborstel of een elektrische tandenborstel?

Het verlossende woord

Eigenlijk is het antwoord op die vraag heel simpel: met een elektrische tandenborstel. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het elektrisch poetsen van je tanden zorgt voor een betere mondhygiëne. Dit komt met name doordat een elektrische tandenborstel veel sneller beweegt dan jij ooit met je hand bij het gebruik van een handtandenborstel zou kunnen. Doordat je de elektrische tandenborstel het werk kunt laten doen, hoef je je slechts te focussen op het plaatsen van de tandenborstel, waardoor de resultaten over het algemeen beter zijn. De aanwezige tandplak raakt veel gemakkelijker verwijderd. Daarnaast is de borstel van een elektrische tandenborstel een stuk kleiner dan die van een handtandenborstel, waardoor het poetsen op moeilijk bereikbare plekken een stuk simpeler wordt.

Toch de ‘ouderwetse’ manier?

Voor sommige mensen zal het gebruik van een elektrische tandenborstel misschien niet per se aantrekkelijk klinken. Bij het gebruik van een handtandenborstel heb je, behalve de tandenborstel zelf, niets anders nodig dan water en tandpasta. Dit maakt het gebruik van een handtandenborstel goedkoper. Daarnaast is het natuurlijk ook makkelijker om een handtandenborstel onderweg mee te nemen, doordat ze kleiner van formaat zijn, lichter van gewicht en een stuk gemakkelijker op te bergen.

Goedkoop kan duurkoop zijn

Echter zijn het gewicht, het formaat en het gemak wat betreft het meenemen de enige echte argumenten die gebruikt kunnen worden in het voordeel van de handtandenborstel, gezien de bedragen een grotere kans hebben om hoog op te lopen in het geval van het gebruik van de handtandenborstel. Dat heeft er simpelweg mee te maken dat het gebruik van een elektrische tandenborstel dus over het algemeen voor een verzorgder gebit zorgt, waardoor eventuele prijzige tandarts- en doktersbezoeken een stuk minder snel om de hoek komen kijken. Uiteindelijk is de keuze natuurlijk aan jou. Met beide tandenborstels kun je goed je tanden poetsen, alleen ben je er met een elektrische tandenborstel net wat zekerder van dat dit volledig en goed gebeurt.

{{id=1121,'Elektrische tandenborstel aanbiedingen'}}


Gerelateerde pagina's