Geüpdatet: 1 December 2023

Dagaanbiedingen blog

Gezondheidsvoordelen van zink

20 November 2018

Zink is een zeer belangrijk mineraal dat gebruikt wordt voor zeer veel lichaamsprocessen. Dit mineraal kan worden gezien als één van de belangrijkste bouwstenen van het menselijk lichaam. Het speelt een belangrijke rol in onder andere de eiwitsynthese en het immuunsysteem. Daarnaast heeft zink vele andere gezondheidsvoordelen. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Zink is een enorm belangrijk mineraal voor ons lichaam. Er zijn immers zo’n 300 verschillende enzymen in ons lichaam te vinden die afhankelijk zijn van dit mineraal. Daarnaast zijn er ongeveer 3000 eiwitten in ons lichaam die voor het grootste gedeelte bestaan uit zink. De meest sterke spieren in ons lichaam bevatten zink. Daarnaast zijn hoge concentraties van het mineraal te vinden in rode- en witte bloedlichaampjes, het netvlies, de huid, de lever, de nieren, de botten en de pancreas. Bij mannen is een hoge concentratie zink te vinden in de prostaat en het sperma.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink

Zink wordt dus veelvuldig door ons lichaam gebruikt, maar niet opgeslagen. Daarom is het van zeer groot belang dat we dagelijks voldoende zink binnenkrijgen. Bij een gevarieerd en gezond voedingspatroon is dit géén probleem. In dit geval krijg je gemiddeld zo’n 10 tot 15 milligram aan zink binnen. Dit sluit in de meeste gevallen aan op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink die een gemiddeld persoon nodig heeft. Voedingsmiddelen als graanproducten, bonen, vlees, vis, noten, zuivel, volkoren en volkoren producten zijn een rijke bron aan zink.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink verschilt wel per persoon en situatie. De ADH van zink bouwt op als een lichaam in de groeifase is. Dit komt omdat zink een belangrijke bouwstof in een groeiproces is. Als een persoon de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt, blijft de ADH stabiel. Mannen hebben meer zink nodig dan vrouwen. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben een hogere behoefte aan zink. Het is vrijwel niet mogelijk om een teveel aan zink binnen te krijgen. Een overdosis aan zink wordt immers via de natuurlijke weg afgescheiden.

De symptomen van een tekort aan zink

Op het moment dat er een dag is dat je te weinig zink binnenkrijgt, is er géén direct gevaar. Het lichaam heeft wel een reservevoorraad waarvan het gebruik kan maken, maar deze voorraad is relatief klein als je dit in verhouding ziet met de belangrijke functie van dit mineraal.

Doordat zink een belangrijk onderdeel is van zeer veel processen in het lichaam, zijn er ook vrij veel symptomen die kunnen duiden op een tekort aan zink. De belangrijkste symptomen zijn: vermoeidheid, haaruitval, diarree, gewichtsverlies, veranderingen aan de huid, lage bloeddruk, vertraagde groei, verlies van geur, smaak en eetlust.

Gezondheidsvoordelen van zink

Naast de symptomen van een tekort aan zink, worden aan dit mineraal ook een aantal zeer belangrijke gezondheidsvoordelen toegeschreven. Zink is immers een zeer belangrijk mineraal voor je gezondheid. Laten we een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen van zink op een rijtje zetten:

 • Zink is goed voor de huid. Het mineraal stimuleert de witte bloedlichaampjes die op hun beurt weer een genezingsproces stimuleren en een beschermende waarde hebben. Daarnaast is zink een belangrijk mineraal voor de aanmaak van collageen. Dit is een bindweefsel dat belangrijk is voor herstel en vernieuwing van de huid. Zink werkt dus ook goed tegen acne en eczeem.
 • Bij behandelingen van aandoeningen aan de prostaat wordt vaak zink gebruikt. Bij een zinktekort bestaat er immers een kans op prostaatvergroting met een kans op vervelende gevolgen.
 • Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat zink een belangrijke rol spelen bij het mentaal functioneren en in combinatie met een kleine hoeveelheid vitamine B6 zorgt voor een correcte werking van neurotransmitters. Deze neurotransmitters zijn verantwoordelijk voor de communicatie tussen hersenen en het lichaam. Daarnaast zit er een grote hoeveelheid zink in de hippocampus. Dit is het hersengedeelte dat van invloed is op ons denken en ons geheugen, dus voor onze cognitieve functies.
 • Zink heeft zeer veel invloed op de ontwikkeling van de smaakpapillen en het reukvermogen. Deze zintuigen werken veel efficiënter als er voldoende zink beschikbaar is.
 • Doordat zink de aanmaak van witte bloedlichaampjes stimuleert, heeft dit ook effect op de weerstand van het menselijk lichaam. Diverse infecties kunnen preventief bestreden worden. Daarnaast zal zink ook het effect van Cytokines kunnen verminderen. Dit is een molecuul die een rol speelt bij griep en verkoudheid en nieuwe ontstekingen kan veroorzaken. Als je zink-niveau op peil is, zul je veel minder gevoelig zijn voor milde ziektes als griep en verkoudheid en hier veel sneller van herstellen.
 • Zink is een belangrijk onderdeel van veel dieetprogramma’s. Dit komt omdat het mineraal invloed heeft op het hormoon Ghreline. Dit hormoon speelt een belangrijke rol in onze eetlust en dwingt ons lichaam om iets te eten. Zink wordt dan ook al heel lang gezien als belangrijk mineraal dat gebruikt moet worden om de behoefte aan veelvuldig eten te voorkomen.
 • Zwangere vrouwen wordt aangeraden om voldoende zonk te gebruiken. Zink is namelijk een essentieel mineraal in de vorming, de werking en het herstel van DNA. Daarnaast speelt het een belangrijke rol in de groei en ontwikkeling van cellen. Zink is essentieel voor zeer veel processen die plaatsvinden tijdens een zwangerschap. Daarnaast is zink bij vrouwen belangrijk voor hun vruchtbare periode, de zwangerschap, de bevalling en geven van borstvoeding.
 • Ook voor mannen is zink van groot belang. Het mineraal speelt een belangrijke rol bij de vorming van sperma (in het verbruik van energie voor en tijdens de bevruchting van de eicel) en de ontwikkeling van de seksuele organen van de man.
 • Zink is één van de stoffen die ons verdedigen tegen zeer veel ziektes. Dit komt omdat zink een antioxidant is. Een antioxidant zal de potentieel gevaarlijke vrije radicalen in ons lichaam opzoeken en onschadelijk maken. Dit is belangrijk want vrije radicalen zijn in staat om de DNA van gezonde cellen in ons lichaam te beschadigen en te veranderen in ziekteverwekkende cellen.
 • Zink werkt tegen chronische vermoeidheid. Dit komt omdat zink een grote invloed heeft op de spierfuncties. Als er sprake is van chronische vermoeidheid is vermoeidheid van de spieren vaak een belangrijke oorzaak. Zink heeft een positief effect op het energiegehalte van de spieren.
 • Tot slot is het goed om te vermelden dat zink een belangrijk onderdeel is van Hydroxyapatiet. Dit is een vorm van zout dat belangrijk is voor de ontwikkeling van sterke botten. Botten kunnen zwak en broos worden als er een tekort aan zink is ontstaan in je lichaam.
 • Er zijn dus veel belangrijke gezondheidsvoordelen van zink te benoemen. Naast deze belangrijke gezondheidsvoordelen is het goed te weten dat zink een essentieel onderdeel is bij de vorming van enzymen die bijdragen aan onder andere celgroei, eiwitsynthese, de hormoonbalans en andere lichaamsprocessen en functies. Bij een tekort aan zink kunnen deze processen niet plaatsvinden. Dit kan grote gezondheidsgevolgen hebben.

  Zink is dus een onmisbaar mineraal in het lichaam. In de meeste gevallen is een gezond voedingspatroon toereikend om voldoende zink binnen te krijgen. Als dit niet het geval is of in het geval dat er omstandigheden zijn waarin het verstandig is om meer zink te gebruiken, is dit mineraal als voedingssupplement verkrijgbaar. De gezondheidsvoordelen van zink zijn te groot om dit te negeren.

  Bekijk hier een filmpje over zink


  Top Zink aanbiedingen


  Top Vitamine aanbiedingen


  Top vitamine C aanbiedingen


  Top Vitamine D aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's