Geüpdatet: 3 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Een paellapan kopen

10 Januari 2020

Een paellapan kopen

Als je van paella houdt, dan weet je waarschijnlijk wel dat dit heerlijke Spaanse gerecht van oorsprong bereid wordt in een grote, platte pan. Dat maakt de bereiding ervan makkelijk, en door de speciale vorm bereik je de perfecte smaak zoals je die normaal alleen in Spanje vindt. Bovendien is het extreem feestelijk om de paella te serveren in een echte platte paellapan! Lees hier wat de voordelen van deze speciale pannen zijn, en welke paellapan je het beste kunt kopen.

Waarom een echte paellapan kopen

Dit gerecht bestaat uit een speciale soort rijst die in bouillon wordt gegaard, met allerlei soorten vlees, vis en groente. Een traditionele paellapan, zoals die al sinds de middeleeuwen gebruikt wordt, zorgt ervoor dat de rijst gaar wordt en precies de juiste droogheid bereikt. De relatief dunne bodem van deze pan zorgt ervoor dat de rijst goed heet kan worden, terwijl door de grote oppervlakte de bouillon toch voldoende kan verdampen. Van oorsprong wordent paella boven een houtvuur gekookt, maar de pannen die op dit moment in de handel zijn, zijn uitstekend geschikt voor gebruik op een gaspit en andere moderne hittebronen.

Wat voor soort paellapan heb je nodig

Deze pannen worden uitgevoerd in verschillende materialen. Pannen van koper geleiden de warmte perfect en zorgen voor een paella die erg snel gaar en lekker is. Ze zijn wel gevoeliger voor slijtage dan pannen van staal of gietijzer. Deze laatste pannen hebben soms een emaille- of antiaanbaklaag, want als bijeffect heeft dat de kleverige rijst makkelijk uit de pan te gieten is. De bodemdikte die je nodig hebt voor een paellapan hangt af van op welk vuur je het gerecht wilt bereiden. Kook je liever lang op een laag vuurtje, kies dan voor pannen met een dunne bodem. Heb je minder tijd en wil je dat de paëlla snel gaar is, kies dan voor pannen met een dikke bodem waarin het gerecht bereid kan worden op een hoog vuur.

Hoe groot moet een paellapan zijn

Omdat deze pannen ondiep zijn, heb je een pan van een behoorlijke doorsnede nodig om een volledige maaltijd te bereiden. Zeker als je graag kookt voor een grote groep vrienden, of een eetcafé hebt. In Spanje worden pannen met een doorsnede van meerdere meters gebruikt. Als jij een kookeiland in keuken hebt met een grote gaspit of een industriële brander, dan kun je ook in Nederland pannen bestellen met een doorsnede tot wel anderhalve meter. Dit zijn pannen die geschikt zijn voor restaurants en jarenlang meegaan. Voor de kleinere keuken kan je pannen kopen met een doorsnede van 30 tot 60 cm. Met de kleine pannen kan je het gerecht bereiden voor twee tot vier personen, met een pan van 60 cm maak je al gauw paëlla voor een groep van 20 enthousiaste eters.

Pannen gebruiken en onderhouden

Paellapannen zijn een prachtig stuk kookgereedschap voor de enthousiaste foodie, maar hebben wel hun eigen gespecialiseerde onderhoudsbehoeftes. De grotere pannen zijn vaak alleen geschikt voor gebruik op gas en hebben soms een geëmailleerde laag die beschadigd kan raken. Andere pannen zijn ook gebruikt voor koken op inductieplaten. Let voor het kopen dus goed op de gebruiksaanwijzing. Daar vind je ook of je de pan voor gebruik moet inbranden, en hoe je de pan schoonmaakt. Veel paellapannen moeten na het schoonmaken ingesmeerd worden met een dun laagje olie, zodat ze lang in een goede conditie blijven.

Hoe kies je een Paellapan, bekijk het hier:

Paellapannen aanbiedingen


Gerelateerde pagina's