Geüpdatet: 30 Mei 2023

Dagaanbiedingen blog

Een laptop als desktopvervanger

05 Februari 2021

Laptop versus desktop

 

Of een laptop beter bij jou past dan een desktop hangt af van verschillende factoren. Aan beide producten zitten natuurlijk voor- en nadelen. Of iets een voordeel of een nadeel is, hangt af van jouw leef- en woonsituatie.

Je budget

Een overkomelijk iets, is het budget dat je te besteden hebt. In principe is een desktop goedkoper dan een laptop. Echter ben je er met de aanschaf van een desktop nog niet, wat bij de aanschaf van een laptop wel het geval is. Naast een desktop heb je ook nog een monitor, toetsenbord en een muis nodig. Bij de aanschaf van een laptop heb je natuurlijk alles in één. De prijs van een laptop ligt dus wel hoger van die van een desktop, maar niet per se als je alles wat je bij een desktop nodig hebt bij elkaar optelt.

 

Met gemak onderweg

Een desktop kun je natuurlijk niet onderweg meenemen. Als hij eenmaal op een plek staat, verplaats je die niet even ergens anders naartoe om er daar op te kunnen werken. In het geval van een laptop kan dit natuurlijk wel, dat is zelfs precies waarvoor een laptop bedoeld is. Je klapt hem dicht en bent in een mum van tijd weer klaar om ergens anders aan de slag te gaan, simpelweg door hem open te klappen.

De nodige ruimte

Een laptop heeft niet veel ruimte nodig, zowel tijdens het werken als betreft het opbergen ervan. Een desktop heeft daarentegen veel meer ruimte nodig, zowel voor de desktop zelf, als de monitor, het toetsenbord en de muis. Als je vaak onderweg bent en / of thuis niet veel ruimte in wilt nemen, is de laptop geschikter.

De levensduur van de accu

Doordat een desktop op een vaste plek staat, heb je minder last van storingen. Dat is prettig. Daarnaast werkt een desktop natuurlijk niet met een accu. Accu’s zijn gevoelig voor schade waardoor de levensduur van een product die op een accu werkt negatief wordt beïnvloed, wat het geval kan zijn bij een laptop. Wanneer je echter met zorg met je laptop omgaat hoeft dit geen probleem te vormen.

Goed zitten

Een nadeel van de laptop is dat je fysieke houding wat minder snel juist is. Doordat je bij een desktop alles los van elkaar installeert, kun je zelf de afstand tot alles bepalen, wat natuurlijk bij een laptop niet het geval is.

Upgrades

Wanneer er zich mogelijke upgrades voordoen zijn deze makkelijker toe te passen bij een desktop doordat niet alles in één is. Je kunt hierbij denken aan een snellere harde schijf en groter geheugen. Echter gaan de ontwikkelingen razendsnel, waardoor deze upgrades ook steeds makkelijker toe te passen zijn op laptops.

Gelijk aan de slag

Bij de aanschaf van een laptop kun je gelijk aan de slag, doordat alles in één product aanwezig is. Dit is bij een desktop niet het geval, gezien je alle onderdelen los moet aanschaffen en moet installeren.

Hulp bij je keuze: laptop of desktop

 

 

{{id=1269,'Top laptop aanbiedingen'}}


Gerelateerde pagina's