Geüpdatet: 1 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Digitale spiegelreflexcamera's

12 Juli 2022

Digitale spiegelreflexcamera's zijn een geweldige keuze voor iedereen die de volgende stap op zijn fotografiereis wil zetten. Maar met zoveel modellen op de markt kan het moeilijk zijn te weten welke voor jou de juiste is. Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden bij het winkelen voor een spiegelreflexcamera:

1. Wat voor soort fotografie wil je gaan doen?

Wil je portretten fotograferen? Landschappen? Sporten? Er zijn verschillende soorten spiegelreflexcamera's die ontworpen zijn voor verschillende soorten fotografie. Zo zijn instap DSLR's vaak lichter en kleiner, waardoor ze een goede keuze zijn voor reisfotografen die licht moeten inpakken. Omgekeerd zijn full-frame spiegelreflexcamera's meestal zwaarder en duurder, maar ze bieden een superieure beeldkwaliteit en prestaties bij weinig licht die ideaal zijn voor landschaps- en portretfotografen.

2. Wat is je budget?

Het leukste aan deze camera is het aantal mogelijkheden dat hij biedt voor zo'n redelijk prijskaartje.

Hoe gebruik je een spiegelreflexcamera

Denk je erover een spiegelreflexcamera aan te schaffen, of heb je er al een maar weet je niet hoe je hem moet gebruiken? Hier is een basisgids over het gebruik van een spiegelreflexcamera, zodat je prachtige foto's kunt maken!

Een spiegelreflexcamera heeft veel mogelijkheden en functies, die verwarrend kunnen zijn voor wie nieuw is in de fotografie. Maar maak je geen zorgen, als je eenmaal de basisbeginselen van het gebruik van een spiegelreflexcamera begrijpt, maak je in een mum van tijd geweldige foto's!

Hier zijn de basisbeginselen van het gebruik van een spiegelreflexcamera:

1. Kies de juiste lens. Het soort lens dat je gebruikt hangt af van wat voor soort foto's je wilt maken. Wil je close-up foto's maken, dan heb je een macro-objectief nodig. Voor landschapsfoto's kies je een groothoeklens. En wil je portretten maken, kies dan een telelens. Experimenteer met verschillende lenzen tot je de lens vindt die bij je past.

2. Stel het diafragma in. Het diafragma is het gaatje in de lens waardoor het licht de camera binnenkomt. Door het diafragma in te stellen kun je bepalen hoeveel licht de camera binnenkomt en je foto beïnvloedt. Een groter diafragma (een kleiner getal) laat meer licht binnen en geeft een helderder foto, terwijl een kleiner diafragma (een groter getal) minder licht binnenlaat en een donkerder foto oplevert.

3. Stel de sluitertijd in. De sluitertijd is hoe lang de sluiter open blijft bij het maken van een foto. Een langere sluitertijd geeft een langere belichtingstijd, wat betekent dat er meer licht in de camera komt en een helderdere foto oplevert. Een snellere sluitertijd geeft een kortere belichtingstijd en levert een donkerder foto op. experimenteer met verschillende sluitertijden tot je het gewenste effect voor je foto krijgt.

De geschiedenis van de spiegelreflexcamera

In 1884 patenteerde George Eastman de eerste rolfilm camera, die hij de "Kodak" noemde. De Kodak was een eenvoudige boxcamera die een filmrolletje gebruikte om beelden vast te leggen. De film werd vooruitgeschoven door een knop aan de zijkant van de camera op te draaien, en de sluiter werd bediend door een knop op de bovenkant van de camera in te drukken. De Kodak was een gemakkelijk te gebruiken camera die snel populair werd bij amateur-fotografen.

In 1900 introduceerde Eastman de Model D Kodak, die de eerste spiegelreflexcamera was. De Model D had een spiegel die het licht van de lens omhoog weerkaatste in een zoeker. Zo kon de fotograaf zien wat op het beeld zou worden vastgelegd. De spiegel hielp ook voorkomen dat er stof op de film kwam als die voor elke opname naar voren werd gewikkeld.

De eerste 35mm spiegelreflexcamera's werden in 1936 geïntroduceerd door Nikon en Leica. Deze camera's waren ontworpen voor professionele fotografen die een kleinere en lichtere camera nodig hadden dan wat in die tijd verkrijgbaar was. Het 35 mm formaat werd al snel ook populair bij amateurfotografen.

In 1959 introduceerde Canon zijn eerste spiegelreflexcamera, de Canonflex. De Canonflex gebruikte een unieke bajonetvatting voor zijn objectieven, die later bekend werd als de Canon EF-vatting. In 1987 bracht Canon de EOS lijn van spiegelreflexcamera's uit, met autofocus mogelijkheden en elektronische bediening van sluitertijd en diafragma-instellingen.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten spiegelreflexcamera's van verschillende fabrikanten verkrijgbaar. Veel moderne spiegelreflexcamera's hebben functies als live view mode, video-opnamemogelijkheid, en GPS markering van beelden

Hoe je je spiegelreflexcamera moet verzorgen

Als fotografieliefhebber heb je waarschijnlijk een flinke som geld in je spiegelreflexcamera geïnvesteerd. Om je camera in topconditie te houden, is het belangrijk hem goed te verzorgen en regelmatig schoon te maken. Hier zijn wat tips over hoe je je spiegelreflexcamera kunt verzorgen:

1. Bewaar je camera in een droge, stofvrije omgeving. Een luchtdichte bak of een ziplock zak is voldoende.

2. Vermijd extreme temperaturen bij het bewaren of gebruiken van je camera. Extreme kou of hitte kan de elektronische onderdelen van je camera beschadigen.

3. Gebruik alleen aanbevolen schoonmaakmiddelen en -materialen voor je camera. Gebruik nooit alcohol of agressieve chemicaliën, want die kunnen het oppervlak van je camera body of lenzen beschadigen.

4. Wees bij het verwisselen van lenzen voorzichtig dat je het blootgestelde oppervlak van de sensor (het deel van de camera dat licht opvangt) niet aanraakt. Vermijd indien mogelijk ook het aanraken van andere delen van de binnenkant van het camerahuis. Stof en andere deeltjes kunnen krassen of andere schade aan gevoelige delen van je camera veroorzaken.

5. Maak regelmatig zowel de buitenkant als de binnenkant van je lenzen schoon met een zachte, droge doek (lensdoekje is ideaal). Besteed speciale aandacht aan het verwijderen van vlekken en vingerafdrukken van lensoppervlakken. Misschien wil je ook investeren in lensreinigers die speciaal ontwikkeld zijn om hardnekkig vuil en aanslag van lenzen te verwijderen.

6. Inspecteer alle verbindingen regelmatig op tekenen van vuil of corrosie (vooral als je in een gebied met hoge luchtvochtigheid woont). Maak deze plekken voorzichtig schoon met een q-tip of zachte doek als dat nodig is. Gebruik geen spray-reiniger op deze delen, want dat kan de kwetsbare elektrische onderdelen in de camera beschadigen. 7 Wees extra voorzichtig bij het inpakken van je spullen voor op reis - zorg dat alles goed vast zit zodat tijdens het vervoer niets verschuift en mogelijk beschadigd raakt


Gerelateerde pagina's