Geüpdatet: 19 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

De ideale braadpan!

18 Oktober 2018

Een goede kok stelt hoge eisen aan zijn materiaal om de lekkerste gerechten te kunnen bereiden. Deze kok zal dan ook direct merken of een braadpan van goede kwaliteit is. De ideale braadpan heeft een perfecte warmtegeleiding en is van goede kwaliteit. In deze blog laten we zien welke braadpannen voldoen aan deze eisen.

Het braden van vlees, vis en groente is een speciale kooktechniek dat een heerlijk resultaat geeft, als je weet hoe je dit moet doen én de beschikking hebt over het juiste materiaal. Het braden wordt ook wel stoven, sudderen of smoren genoemd. Dit verklaart ook dat een braadpan ook wel bekend staat als een stoofpan. Het voedsel wordt eerst op een hoge temperatuur aangebraden om daarna langzaam te garen. Het resultaat is verrukkelijk, iedereen weet wel hoe lekker bijvoorbeeld stoofvlees smaakt.

Waaraan moet een ideale braadpan voldoen?

Het antwoord op de vraag waaraan een ideale braadpan moet voldoen is eigenlijk al gegeven. Een braadpan moet niet alleen de juiste afmeting hebben en van een goede kwaliteit zijn, maar vooral de warmtegeleiding is belangrijk.

Een pan met een goede warmtegeleiding zal de beschikbare warmte gelijkmatig verdelen. Je kunt er als kok op vertrouwen dat de pan overal dezelfde temperatuur heeft. Hierdoor heb je als kok de volledige controle over je pan. Dit heeft niet alleen betrekking op koekenpannen, maar ook op braadpannen.

De beste optie is dan een koperen pan. Koper is een materiaal dat een uitstekende warmtegeleiding heeft. Daarnaast is een koperen pan van een uitstekende kwaliteit en heeft een hele mooie uitstraling. Het is dan ook niet voor niets dat de oude Romeinen al koperen pannen gebruikten om hun gerechten in klaar te maken. Het grootste nadeel is de prijs. Koper is een relatief duur materiaal. Gelukkig zijn er ook andere uitstekende opties.

Wat zijn de beste braadpannen?

Braadpannen worden gemaakt van diverse materialen. Je kunt het beste kiezen voor een braadpan waarbij diverse materialen met elkaar zijn gecombineerd. Hierdoor heb je vaak een betere warmtegeleiding voor zowel de bodem als de rand. Wat voor jou de beste braadpannen zijn hangt af van je wensen. De drie meest gekozen opties staan hieronder beschreven.

Bij braadpannen van geëmailleerd gietijzer hoef je niet bang te zijn voor roestvorming. Het emaille zorgt voor een beschermende laag. Daarnaast zal het emaille voorkomen dat er geurtjes uit je gerecht in je pan blijven hangen. Het nadeel is wel dat dit materiaal gevoelig is voor vallen en stoten. Je moet zien te voorkomen dat emaille afbrokkelt. Daarnaast kun je dit soort pannen beter niet in de afwasmachine stoppen.

De bekende zwarte pannen van geëmailleerd plaatstaal zijn die pannen die je al in grootmoeders keuken kast tegen kwam. Ook deze pannen zijn van een uitstekende kwaliteit maar zijn gemaakt van een dunner materiaal. Het nadeel hiervan is dat de warmtegeleiding iets minder is en dat de emaille van deze pannen op den duur wel gaat afbrokkelen. Het grote voordeel van deze pannen is dat ze lichter van gewicht zijn en voordeliger in aanschaf.

Je kunt ook kiezen voor een RVS pan. Roestvrij staal is een dunner materiaal en hiermee de lichtste optie. Daarnaast is het goed te weten dat deze pannen wél in de afwasmachine kunnen. De warmtegeleiding van dit materiaal is echter wat minder. Daarom kun je het beste kiezen voor een RVS pan met een thermische bodem. Deze pannen zijn weer veel energiezuiniger. Wat is nu de ideale braadpan? Dit hangt af van jouw wensen!

Bekijk hier een filmpje over braadpannen


Top Braadpan aanbiedingen


Gerelateerde pagina's