Geüpdatet: 6 Februari 2023

Dagaanbiedingen blog

De geschiedenis van skateboarden

15 November 2022

De meesten van ons denken dat skateboarden een relatief nieuwe activiteit is, maar in feite bestaat het al meer dan een halve eeuw. De eerste skateboards werden begin 1900 uitgevonden, maar ze leken meer op wat we tegenwoordig scooters of skeelers zouden noemen. Pas in de jaren 1950 kwam het skateboarden echt van de grond, mede dankzij de uitvinding van het moderne deck.

De eerste in massa geproduceerde skateboards waren gemaakt van hout en plastic en waren heel eenvoudig vergeleken met de huidige normen. Ze hadden geen afbeeldingen of mooie ontwerpen, en de meeste hadden metalen rolschaatsen aan de onderkant. Deze eenvoudige boards werden echter al snel populair bij kinderen en tieners die ze gebruikten om door de stad te cruisen of trucs uit te halen op lege parkeerplaatsen.

Toen schaatsen in de jaren zestig populairder werd, begonnen fabrikanten te experimenteren met verschillende materialen en ontwerpen. Eén bedrijf maakte zelfs een board met ingebouwde verlichting, zodat skaters 's nachts hun moves konden laten zien! Tegen het eind van het decennium had bijna elke grote stad in Amerika tenminste één skateboardwinkel.

De jaren 1970 werden beschouwd als de Gouden Eeuw van het Skateboarden, met veel iconische trucs en manoeuvres die in deze tijd werden uitgevonden. Dit is ook de tijd waarin professionele skateboardwedstrijden begonnen. De allereerste wereldkampioenschappen werden gehouden in 1975, gewonnen door de Amerikaan Tony Hawk.

In de jaren 1980 nam de populariteit van het skateboarden wat af. Maar het maakte een comeback eind jaren negentig en begin jaren 2000 dankzij beroemde skaters als Tony Hawk en Bam Margera die verschenen in films en tv-programma's over skaten. Tegenwoordig zijn er miljoenen mensen over de hele wereld die skateboarden leuk vinden als hobby of sport!


Gerelateerde pagina's