Geüpdatet: 18 Juni 2024

Dagaanbiedingen blog

De geschiedenis van scheermesjes

20 September 2022

Scheermesjes bestaan al duizenden jaren, met het eerste geregistreerde gebruik in de Bronstijd. Sindsdien hebben ze een grote evolutie doorgemaakt, van ruw geslepen stukjes metaal tot de geavanceerde mesjes die we nu gebruiken. Hier volgt een korte geschiedenis van scheermesjes en hoe ze zich in de loop der tijd hebben ontwikkeld.

Het vroegst bekende scheermes dateert uit 3500 voor Christus en werd gevonden in Egypte. Dit scheermes was gemaakt van brons en er zat een handvat aan vast. Het mes zelf was slechts ongeveer 2 centimeter lang en erg dun. Pas in de 16e eeuw begonnen scheermessen te lijken op wat we tegenwoordig zouden herkennen. Deze vroege scheermessen werden 'cut-throat' scheermessen genoemd en waren heel gevaarlijk om te gebruiken!

Pas aan het eind van de 18e eeuw werden stalen scheermessen ontwikkeld. Deze waren veel veiliger dan de vroegere bronzen exemplaren en werden snel populair. In 1762 zou de Franse koning Lodewijk XV verklaard hebben dat al zijn onderdanen elke dag hun gezicht moesten scheren. Dit hielp het scheren nog verder te populariseren.

De eerste in massa geproduceerde scheermesjes werden in het begin van de 20e eeuw geïntroduceerd door Gillette. Deze wegwerpmesjes waren gemaakt van koolstofstaal en konden een week gebruikt worden voordat ze vervangen moesten worden. In 1971 werden roestvrijstalen mesjes geïntroduceerd die de duurzaamheid en roestbestendigheid verbeterden.

Tegenwoordig heeft de technologie van scheermesjes een lange weg afgelegd na het nederige begin in het oude Egypte. Moderne mesjes zijn gemaakt van roestvrij staal of titanium en gecoat met polymeer voor extra duurzaamheid. Ze zijn ook voorzien van precisieslijpsel en -honing voor een gladder scheerresultaat dan ooit tevoren!


Gerelateerde pagina's