Geüpdatet: 20 April 2024

Dagaanbiedingen blog

De beste zonnebrand voor in de zomer

05 Juli 2019

Het is uiteraard geen probleem om af en toe heerlijk om van de zon te genieten, mits je dit op verantwoorde wijze doet. Door de UV straling van de zon kan je huid immers lelijk verbranden. Het is belangrijk om je flink in te smeren met een goede zonnebrand om je te beschermen als je de zon ingaat. In dit artikel vertellen we je wat de beste zonnebrand voor in de zomer is en hoe je dit het beste kunt gebruiken. Er bestaan immers véél misverstanden hierover.

Het gevaar van zonverbranding

Om een beeld te vormen welke zonnebrand het beste voor jou geschikt is in de zomer, is het goed om alles te weten over het gevaar van zonverbranding. Zonlicht is opgebouwd uit verschillende soorten straling, waaronder de bekende UV straling. Vooral UVA (huidveroudering) & UVB straling (zonverbranding) hebben directe invloed op het menselijk lichaam. UVC is nóg schadelijker maar bereikt de aarde niet.

Het rood worden van de huid bij verbranding moet eigenlijk gezien worden als waarschuwing. Het lichaam geeft hiermee aan dat er méér UV straling is doorgedrongen dan het lichaam kan verdragen. Bij een erge mate van verbranding kunnen er oppervlakte cellen in de huid afsterven als gevolg van het vervellen. Bij extreme verbranding kan er zelfs sprake zijn van blaarvorming. Door een overmatige blootstelling aan UV straling verhoogt het risico op huidkanker op latere leeftijd.

Het bovenstaande wil niet zeggen dat je niet kunt genieten van de zon (dit is immers ook de verstrekker van vitamine D) maar wél dat je dit op een verstandige manier moet doen. Zoals aangegeven bestaan hier juist veel misverstanden over.

De werking van zonnecrème

Er zijn twee soorten zonnecrèmes op de markt. Het verschil zit in de werking van de zonnecrème:

 • Een zonnecrème met chemische zonnefilters waarin moleculen verwerkt zijn die straling absorberen en de energie hiervan omzetten in een onschadelijke vorm. De werking van deze middelen verminderen overigens bij blootstelling aan de zon.
 • Een zonnecrème met minerale zonnefilters die twee belangrijke organische stoffen bevatten: titaniumdioxide en zinkoxide. Deze stoffen reflecteren en verstrooien het UV licht.
 • Wat is SPF?

  Als je in de winkel of op internet op zoek gaat naar de beste zonnebrand voor in de zomer kom je ongetwijfeld middelen tegen met een verschil in SPF, de sun protection factor. Dit is een term dat de beschermingsfactor van de zonnebrand omschrijft (het UV absorberend vermogen).

  De stelregel hierbij is eenvoudig: Hoe hoger de factor (SPF), hoe langer iemand in de zon kan zitten zonder te verbranden bij gebruik van een zonnebrandcrème in vergelijking tot niet-gebruik van een zonnebrandcrème. Een hogere sun protection factor biedt dus meer bescherming tegen de schadelijke invloeden van UV-straling maar geeft ook aan hoe lang je in de zon kunt zitten zonder te verbranden.

  Om de juiste factor voor jezelf te bepalen moet je dus voor jezelf nagaan hoe lang het zou duren voordat je gaat verbranden als je onbeschermd in de zon zou zitten. Als dat na 10 minuten zou zijn en je smeert je goed in met een zonnebrand met een SPF van 15 kun je 150 minuten zonnen, zonder te verbranden. Je moet de factor immers met 10 vermenigvuldigen.

  Welke zonnebrand crèmes heb je nodig?

  Uiteraard is het lastig om te bepalen hoe snel je zult verbranden in de zon. Dit hangt niet alleen af van de locatie waar je je bevindt en het tijdstip dat je van de zon gaat genieten, maar ook van je huidtype. De KWF Kankerbestrijding heeft hiervoor de volgende indeling gemaakt:

 • Huidtype 1, Verbrand snel en wordt niet bruin. Geadviseerd wordt SPF 20-30;
 • Huidtype 2, Verbrand snel en wordt langzaam bruin. Geadviseerd wordt SPF 15+;
 • Huidtype 3, Verbrand niet snel en wordt makkelijk bruin. Geadviseerd wordt SPF 15+;
 • Huidtype 4, Verbrand niet snel en wordt zeer snel bruin. Geadviseerd wordt SPF 10-15+.
 • Het is goed om te beseffen dat een zonnecrème je voor een deel beschermt tegen UV straling, maar nooit voor de volle 100% bescherming biedt. Zelfs bij de hoogste SPF, factor 50+ is dit niet het geval. Het is dus van belang om regelmatig en voldoende te smeren als je lekker wilt zonnen. Daarnaast is de kwaliteit van de zonnebrand van belang.

  Een goede zonnebrand crème is een paar jaar houdbaar. Let wel op, na de opening neemt de beschermingsfactor van het middel langzamerhand af. Het is een verstandig om je een half uur voordat je de zon ingaat al in te smeren met een zonnebrand.

  De beste zonnebrand voor in de zomer

  Er zijn diverse merken zonnebrand verkrijgbaar, met verschillende prijsstellingen. Uiteraard moeten als deze merken aan de gestelde eisen voldoen om zichzelf als zonnebrand op de markt te profileren. Helaas is er wel een groot kwaliteitsverschil tussen de merken waar te nemen.

  Wil je zeker zijn dat je de beste zonnebrand voor in de zomer hebt gekozen? Kies dan één van de 10 producten uit het onderstaande lijstje. Als je één van deze producten op de juiste wijze gebruikt, verminder je de kans op verbranding in de zon aanzienlijk. Het lijstje staat in een willekeurige volgorde omdat we ervoor gekozen hebben om middelen van diverse prijsklassen in dit rijtje op te nemen.

  De beste zonnebrand voor in de zomer, Bekijk het hier:


  Top Zonnebrandcreme aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's