Geüpdatet: 13 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Bestaan er ook milieuvriendelijke vaatwastabletten?

24 December 2020

Mileuvriendelijke vaatwastabletten: waarom zou je?

Wat betreft het afwassen met de hand zijn er genoeg milieuvriendelijke wasmiddelen die je aan kunt schaffen, echter is dit bij de mogelijkheden omtrent vaatwastabletten minder het geval. Gelukkig zijn de opties er wel. Maar waarom zou je voor milieuvriendelijke vaatwastabletten gaan? En waar kun je op letten als je een pak vaatwastabletten aan wilt schaffen om je vaat milieuvriendelijk schoon te krijgen?

Vele ingrediënten voor een schone vaat

Vaatwastabletten bevat allerlei spul die dienen om jouw vaat schoon te laten worden. Kleur- en geurstoffen, waterontharder, polycarboxylaten, wasactieve stof én zuurstofbleekmiddel. Een flinke mond vol dus. Ieder goedje draagt op een andere manier bij aan het schoon laten worden van jouw vaat. Maar goed voor het milieu is dit alles niet. Daarnaast is er vaak ook nog sprake van een niet biologisch afbreekbare verpakking, wat natuurlijk ook niet heel erg milieuvriendelijk is.

De gevolgen van vaatwastabletten

Maar er zijn dus ook milieuvriendelijke vaatwastabletten. Voor dit soort vaatwastabletten gelden veel meer strikte eisen op het gebied van milieuvriendelijkheid. Naast dat deze tabletten milieuvriendelijker zijn doordat ze bepaalde milieuschadelijke stoffen niet bevatten, geeft een milieukeurmerk, dat vaak verbonden is aan een zo een soort product, ook de garantie dat de producent ervan energieverbruik, afval en watervervuiling zoveel als mogelijk beperkt. Zo is de verpakking van de vaatwastabletten, evenals de doos waar ze in worden verkocht, vaak biologisch afbreekbaar. Milieuvriendelijke vaatwastabletten bevatten dus bepaalde milieuschadelijke veelal niet, zoals kleur- en geurstoffen en vaak ook geen schadelijke bleekmiddelen. Daarnaast bevatten ze zo weinig mogelijk stoffen die bijdragen aan ontwikkeling van algen in oppervlaktewateren (zoals sloten en meren), wat voor watervervuiling zorgt.

Watervervuiling: een groeiend probleem

Het gebruik van een milieuvriendelijk vaatwastablet lijkt misschien maar een kleine handeling. Toch heeft dit op grote schaal wel invloed. Vervuiling van water is momenteel één van de grootste milieuproblemen en de resten die door vervuilende vaatwastabletten in dit water terecht komen zijn dus geen pretje. Zonder schoon water is er geen leven.

Verschillende vaatwastabletten voor verschillende wensen

Welk soort milieuvriendelijk vaatwastablet bij jou past, hangt uiteraard af van je wensen en mogelijkheden. Zo zijn er voor verschillende soorten vaat een paar verschillende soorten vaatwastabletten en zijn er verschillende prijsklassen die bij bepaalde tabletten horen.

Milieuvriendelijke labels en gevarensymbolen

Mocht je door de bomen het bos niet meer zien maar wel graag voor milieuvriendelijke vaatwastabletten gaan is het dus mogelijk om te letten op bepaalde labels. Europees Ecolabel, Ecogarantie, Nordic Ecolabel, Ecocert en Cleanright Charter Productlogo zijn daar een paar voorbeelden van. Deze labels en soortgelijke milieuvriendelijke labels zetten zich zoals eerder genoemd in voor de beperking van milieuschadelijke stoffen evenals de beperking van energieverbruik, afval en watervervuiling. Daarnaast heeft het ook zin om de gevarensymbolen op een verpakking te bekijken. Het gevarensymbool ‘milieugevaarlijk’ is er daar één van. Op dit symbool worden een boom en een vis afgebeeld, gekaderd door een rood vierkant.

{{id=1675,'Vaatwastabletten aanbiedingen'}}


Gerelateerde pagina's