Geüpdatet: 31 Januari 2023

Dagaanbiedingen blog

Alles over keramische pannen

20 Augustus 2021

De keramische pan

Als je op zoek bent naar een nieuwe pan, zijn er veel verschillende mogelijkheden en materialen waar je uit kunt kiezen. Één van die opties is de keramische pan. Als je een keramische pan overweegt, zijn er een aantal voor- en nadelen waarvan je kunt overwegen wat die voor jou betekenen. Hieronder worden zowel de voordelen als de nadelen uitgelicht.

De voordelen van keramische pannen

Om mee te beginnen is een keramische pan geschikt voor alle warmtebronnen, dus dat is alvast heel erg fijn. Één van de grote voordelen van een keramische pan is daarnaast dat het eten niet vast blijft plakken aan de pan. Dit komt door de keramische laag die aanwezig is. Echter is deze keramische laag niet zoals een anti-aanbaklaag bij een pan met een anti-aanbaklaag van teflon. Deze anti-aanbaklaag is namelijk hartstikke ongezond zodra deze loskomt van de pan (dan geraakt hij in je eten en daardoor ook in je mond), wat bij een keramische pan niet het geval is.

Daarnaast hoef je veel minder vet in de pan te gebruiken omdat het eten niet aanbakt, wat koken met een keramische pan ook nog eens gezonder maakt. Ook fijn aan een keramische pan is dat hij lekker lang warmte vasthoudt en goed de warmte verdeelt. Dit is positief voor het gerecht dat je wilt maken en maakt de pan ook duurzamer dan andere pannen. Zodra je met de pan hebt gekookt is het schoonmaken ook geen grote klus. Met een zacht sponsje en wat zeep heb je voor je het weet weer een schone pan.

De nadelen van keramische pannen

Sommige voordelen zijn natuurlijk ook nadelen, het is maar net hoe je het bekijkt. Doordat de keramische pan zoals hierboven al beschreven werd lang warm blijft, kun je hem niet direct na het eten afwassen. Op zich hoeft dit natuurlijk geen probleem te vormen. Zo kun je eerst andere afwas doen voor je de keramische pan afwast of je gaat eerst iets anders doen in huis. Wat wel een nadeel kan zijn is dat de keramische pan iets zwaarder is dan de meeste pannen. Voor mensen die last hebben van hun gewrichten kan het dus wat lastig zijn om hiermee te koken en om de pan goed af te wassen.

Soms scheurt de keramische laag na langdurig gebruik. Echter gebeurt dit veel minder snel dan bij een anti-aanbaklaag gemaakt van teflon, maar het is mogelijk. Wanneer je een keramische pan van kwaliteit aanschaft zal dit veel minder snel gebeuren dan wanneer je een goedkope keramische pan aanschaft. Het laatste nadeel is de prijs. Voor een keramische pan betaal je wat meer dan voor de meeste pannen. Echter gaat een keramische pan ook over het algemeen langer mee, dus goedkoop kan ook duurkoop zijn. Als je een keramische pan aanschaft geef je misschien net wat meer geld uit, maar dat geld is het in principe ook waard.

Past een keramische pan bij jou?  

keramische pan vs teflon, zie ze hier:

Top 15 pannenset aanbiedingen


Gerelateerde pagina's