Geüpdatet: 19 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Advies over muurverf

01 Maart 2018

Als je op zoek bent naar muurverf, zul je snel ontdekken dat je zeer veel keuze hierin hebt. Dit heeft niet alleen betrekking op de kleuren, maar ook op de samenstelling én de manier waarop je de verf op de muur aan moet aanbrengen. Denk bij dit laatste aan rollers, kwasten en spuitapparaten. Weet jij welke muurverf je moet hebben? Wij geven je in dit artikel advies over muurverf zodat jij zeker de juiste keuze maakt.

Bekijk het verschil tussen muurverf en latex:

De muren verven

Er zijn veel verschillende soorten muurverf in de handel. Hieruit moet je zeker een goede keuze maken, om het juiste resultaat te krijgen. Naast verschillen in kleur, samenstelling, de manier van aanbrengen en het voorbewerken, is er ook een duidelijk prijsverschil zichtbaar. Goed dekkende verfsoorten zoals bijvoorbeeld acrylverf hebben meer pigment maar zijn dan ook een slagje duurder dan latex. We kunnen je het beste advies over muurverf geven door de meest voorkomende verfsoorten één voor één even door te nemen en de verschillen te benoemen. Op basis hiervan kun jij je keuze veel beter bepalen.

  • Latex muurverf

Latex muurverf is erg geliefd omdat je dit product met water kunt verdunnen en makkelijk in gebruik is. Latex muurverf is in alle denkbare kleuren en kwaliteiten verkrijgbaar. Deze verfsoort kun je op bijna elk oppervlak gebruiken. Het is vaak wel verstandig om een kwalitatief betere (duurdere) latex te gebruiken, aangezien deze een betere isolerende werking hebben en dus een besparing op de verwarmingskosten kunnen opleveren. Daarnaast is latex muurverf overschilderbaar. Een ander voordeel van Latex muurverf is dat bijvoorbeeld schimmel, roet en nicotinevlekken niet zo snel zichtbaar zullen zijn. Een nadeel van Latex is dat het niet waterbestendig is en daardoor niet geschikt voor vochtige ruimtes. Kies dus voor een goede kwaliteit latex muurverf zodat je langer plezier hebt van het resultaat. Latex is simpel in onderhoud en is makkelijk aan te brengen op veel oppervlakten.

  • Acryllatex of acrylaat muurverf

Acryllatex muurverf, ook wel bekend als acrylaatverf, is een kwalitatief goede latex en heeft een uitstekende dekkracht. Deze muurverf is goed bestand tegen vuil waardoor deze eventueel ook buiten gebruikt kan worden. De verf is eenvoudig en goed te reinigen. Daardoor is dit een muurverf die bijvoorbeeld ideaal is om toe te passen in de keuken. De verf is te herkennen aan zijn eiglanskleurige gloed.

  • Vinyllatex muurverf

Omdat deze verfsoort zéér goed bestand is tegen vochtigheid en temperatuurverschillen en daarnaast ook nog eens erg goed afneembaar is, wordt vinyllatex muurverf veel in badkamers en andere vochtige ruimtes gebruikt. Doordat deze muurverf veel pigmenten en minder kalk bevat, is de dekkracht van deze verfsoort extreem goed.

  • Veegvaste muurverf

Veegvaste muurverf werd vooral vroeger veel gebruikt, en is daardoor nog veel te vinden in oude huizen. Veegvast bestaat uit water en kalk en is daardoor goedkoop maar van zeer matige kwaliteit. Of er veegvaste verf op je muur zit ontdek je snel genoeg als je er bijvoorbeeld eens met een vinger langs strijkt. Als er een witte laag op je vinger verschijnt, zit er veegvaste verf op de muur. Deze muurverf is helaas niet overschilderbaar. Je zal deze muurverf dus eerst moeten verwijderen of fixeren voordat de nieuwe verf goed kan hechten. Doe je dit niet zorgvuldig genoeg, dan heb je grote kans dat de nieuwe latexverf gaat bladderen en moet je weer opnieuw beginnen.

  • Structuurverf

Deze muurverf zorgt voor een mooie structuur op je wand. Aan deze verf zijn zand of andere korrels toegevoegd wat een leuk effect op de muur geeft. Daarnaast kun je met structuurverf makkelijker oneffenheden in je muur camoufleren. Afhankelijk van de korrels die zijn toegevoegd, kun je een fijne of grove structuur op de muur aanbrengen. Mocht je echter na verloop van tijd zijn uitgekeken op deze structuur, is het lastig en tijdrovend om de structuurverf volledig te verwijderen. Veel mensen kiezen er op dat moment dan ook voor om de wand alleen opnieuw te schilderen. Maar door de structuur van de onderlaag, heb je dan een groter oppervlak en dus meer verf nodig dan bij een normale gladde wand. Structuurverf is dus wel iets om goed over na te denken voordat je ermee aan de slag gaat.

  • Decoratieve muurverf

Tegenwoordig heb je muurverven met glitters, parelmoer, metallic en zelfs in jeanslook. Voordat je deze verf en structuur gaat gebruiken kan het raadzaam zijn om de muur eerst voor te bewerken, in een overeenkomstige kleur, zodat de eindafwerking geen problemen geeft met de dekking.

Een andere optie is het sponzen van de muur of met vormen een leuk effect creëren. Bij deze techniek kun je zelfs verschillend kleuren muurverf gebruiken. Hierbij stempel je als het ware één of meerdere kleuren op de reeds aangebrachte basiskleur. De mogelijkheden zijn eindeloos bij het verven met decoratieve verf.


Top Verfspuit aanbiedingen


Gerelateerde pagina's