Geüpdatet: 19 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Heb ik vitamine D tekort?

22 December 2020

De onmisbare kracht van Vitamine D

Vitamine D is ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid. Het zorgt ervoor dat je lichaam in staat is calcium en fosfor uit de voeding die je eet in je lichaam op te nemen, wat ervoor zorgt dat je sterke tanden en botten hebt én behoudt. Ook is vitamine D belangrijk voor je spieren en een gezond werkend immuunsysteem. Je zult begrijpen dat wanneer je dus last hebt van een vitamine D-tekort er behoorlijk vervelende klachten ontstaan.

De fysieke symptomen van een vitamine D-tekort

Om erachter te komen of jij last hebt van een vitamine D-tekort, is het in ieder goed om te kijken naar de meest voorkomende symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn spiertrillingen- of kramp, spierzwakte, spierkramp, pijn aan je gewrichten, bij een duwtje al letsel oplopen en makkelijk voorkomende botbreuken. Heb je één of meerdere van deze klachten, raadpleeg dan sowieso je huisarts.

De eventuele mentale symptomen van een vitamine D-tekort

Er zijn ook hele vervelende mentale symptomen die vaak door men gekoppeld worden aan een tekort van vitamine D in het lichaam. Hierbij kun je denken aan vermoeidheid, depressie en lusteloosheid. Echter is er tot nu toe onvoldoende wetenschappelijk bewijs om aan te tonen dat dit veroorzaakt wordt door een vitamine D-tekort, waardoor het van belang is om eerst een huisarts te bezoeken voor je op eigen houtje besluit dat jouw psychische klachten door een vitamine D-tekort komen.

Het ontstaan en voorkomen van een vitamine D-tekort

Als jij last hebt van een vitamine D-tekort, kan dat op twee verschillende manieren zijn ontstaan. Het kan komen door voeding of door een tekort aan zonlicht. In het geval van voeding is het belangrijk om producten te eten die rijk zijn aan vitamine D, door middel van margarine, halvarine, vloeibaar bakvet en vette vis. Mocht je plantaardig eten, kun je ook aan je portie vitamine D komen door dit als supplement bij te slikken. Daarnaast is het belangrijk om genoeg naar buiten te gaan, gezien je lichaam het grootste deel van de vitamine D zelf aanmaakt aan de hand van zonlicht. Hierbij is het noodzakelijk dat je gezicht en handen vrij van kleding zijn.

De risicogroepen

Zoals hierboven al werd beschreven, wordt mensen die plantaardig eten aangeraden vitamine D als supplement bij te slikken. Daarnaast zijn er nog andere risicogroepen waar een vitamine D-tekort sneller aanwezig kan zijn en het slikken van vitamine D wordt aangeraden. Groepen die hieronder vallen zijn jonge kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, gesluierde vrouwen, mensen die weinig buiten komen, mensen met een getinte huidskleur, vrouwen vanaf 50 jaar, mannen vanaf 70 jaar en bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen. Zoals al eerder werd genoemd is het belangrijk om wanneer je één of meer van de symptomen ervaart je jouw huisarts raadpleegt. Deze kan dan nakijken of jij inderdaad een vitamine D-tekort hebt en zo ja, wat de vervolgstappen zijn.

{{id=1981,'Vitamine D aanbiedingen'}}


Gerelateerde pagina's