Geüpdatet: 12 Juli 2024

Fiets aanbieding kopen?

Tot 22% korting op alle Fietsen

Als je je aan het oriënteren bent in fietsen, zul je direct zien dat er veel keuzemogelijkheden zijn. Het is belangrijk om eerst je gebruikerswensen op een rijtje te zetten. Waar ga je de fiets voor gebruiken en hoe vaak ben je van plan om gebruik te maken van je fiets? Er zijn verschillende soorten fietsen zoals een stadsfiets, een toer fiets, een racefiets, een mountainbike of speciale modellen zoals een bakfiets of een tandem. Vrijwel alle modellen zijn tegenwoordig ook als een elektrische fiets verkrijgbaar. Een e-bike zorgt voor trapondersteuning zodat het fietsen wat lichter wordt als het heuveltje wat té hoog wordt of de tegenwind wat te sterk. Het is van groot belang om te kiezen voor de juiste framemaat. Dit is de maat van de lengte van de zitbuis. Deze wordt gemeten vanaf het middelpunt van de trapas tot de bovenzijde van de buis. Dit is vrij eenvoudig zelf te berekenen door de binnenbeenlengte in cm (van de vloer tot het kruis) en met 0,68 te vermenigvuldigen.

Daarnaast is het goed om te kijken naar het aantal versnellingen. Hoe meer versnellingen een fiets heeft, hoe gedetailleerder je kunt bepalen hoe licht of hoe zwaar je fietst. De beste keuze hangt af van het gebruik van de fiets. Er zijn fietsen met 7 versnellingen maar ook met 27 versnellingen. Als je veel fietstochtjes maakt over heuvelachtig terrein is het beter om een fiets te kiezen die voorzien is van meerdere versnellingen. Bij een stadsfiets is dit veel minder van belang. Een fiets met minder versnellingen is uiteraard voordeliger dan een geavanceerde fiets met zeer veel versnellingen. Ook met betrekking tot de remmen van de fiets heb je keuze tussen een terugtraprem en een handrem. De eenvoudige stadsfietsen worden nog wel voorzien van een terugtraprem, maar de meeste fietsen maken gebruik van handremmen die aan het stuur zijn geplaatst. Het grote voordeel hiervan is dat je hiermee de remdruk beter kunt doseren.

Tot slot is het goed om het verschil in zadels te benoemen. Het zadel is immers van groot belang om lichamelijke klachten te voorkomen. De meeste fietsen zijn voorzien van een gelzadel of een leren zadel. Gelzadels zijn comfortabeler maar leren zadels gaan langer mee. Er zit overigens een verschil tussen heren- en dames zadels. De dameszadels zijn iets breder vormgeven. Het is vanzelfsprekend wel belangrijk om ook even naar de verlichting van de fiets te kijken, zeker als het stalen ros dagelijks gebruikt wordt. Je kunt kiezen voor verlichting die werkt op batterijen of verlichting die gebruik maakt van een dynamo in de naaf van het voorwiel. De laatste optie trapt iets zwaarder maar kun je altijd op rekenen.

Lees meer
Filter direct op merk: Volare

Filteren

Prijs
€ 0 tot € 500
€ 500 tot € 1000+