Geüpdatet: 8 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Welke vorm heb ik nodig voor welke cake?

07 November 2019

Goede cakevormen zijn onmisbaar als je het leuk vindt om zelf een cake te bakken. Als je hierover niet de beschikking hebt, gaat de lol er uiteraard snel vanaf. Er zijn echter zeer veel verschillende soorten bakvormen verkrijgbaar. De kans is groot dat je voor het schap staat of voor het scherm zit en denkt: ”Welke vorm heb ik nodig voor welke cake?” In deze blog gaan we je hiermee een eindje op weg helpen zodat je de juiste vorm de oven in schuift.

Als je veel aan het bakken bent, zal je merken dat je keukenkastjes steeds meer vol raken met verschillende soorten bakspullen. Uiteraard zijn er de standaard bakvormen en ringen die al jarenlang een vaste plek in het kastje hebben, maar er zijn ook andere opties bijgekomen. Daarnaast is er veel keuze bijgekomen met betrekking tot de materialen van je bakspullen. We gaan de belangrijkste keuzemogelijkheden voor je op een rijtje zetten.

Bakvormen in de letterlijke zin van het woord

De term bakvormen kun je gerust letterlijk nemen. Naast de authentieke metalen vormen die ongeveer 25 cm lengte hebben, zijn er ook veel andere maatvoeringen verkrijgbaar. Dit zijn dus cakevormen. Je kunt ook kiezen voor een springvorm. Deze heeft uiteraard een ronde vorm en is door de “springfunctie”, het klipje aan de zijkant waarmee je de vorm kunt openmaken, vaak een praktische keukenhulp. Ook deze zijn in diverse maatvoeringen verkrijgbaar waarbij de springvormen van 20 en 24 centimeter het meest gangbaar zijn.

Een bakpan is ook een optie die in dit rijtje niet mag ontbreken. Deze pan heeft een vaste bodem en is uiteraard verkrijgbaar in diverse soorten en maten. Een bakpan is ideaal voor het maken van brownies. Je kunt in dat geval het beste kiezen voor een vierkante vorm van 20 x 20 cm. Bakpannen worden overigens veel gebruikt bij het maken van laagjestaarten maar als je dat wilt moet je uiteraard meerdere bakpannen hebben.

Tot slot is het goed te vermelden dat je niet vastzit aan een rechthoekige of ronde cakevorm. Je kunt ook de heerlijkste cakes bakken in een vierkante- of zelfs rechthoekige vorm. Uiteraard kun je ook kiezen voor een madeleine vorm en een tulband ring.

Het beste materiaal voor een cakevorm

Cakevormen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in diverse materialen. Naast de authentieke vormen van gietijzer, is er ook een groot aanbod van siliconen cakevormen. Siliconen zijn synthetische stoffen die hittebestendig zijn en er een beetje rubberachtig uitzien. Veel mensen trekken de veiligheid van dit alternatief in twijfel maar als je een cakevorm hebt van 100% siliconen is dit een veilige keuze. Het materiaal heeft dan een egale kleurstelling en heeft geen witte streepjes. Het grote voordeel van siliconen is dat het onbreekbaar en chemisch stabiel is. Het materiaal reageert dus niet met andere stoffen zoals voedsel en dranken bij temperaturen tussen minus 80 graden Celsius en plus 200 graden Celsius. Je kunt het materiaal echter wel snel beschadigen met scherpe voorwerpen en een siliconen cakevorm mag uiteraard niet in aanraking komen met vuur.

Zoals aangegeven is gietijzer het materiaal dat het meest gebruikt wordt bij cakevormen. Gietijzer is een in vormen gegoten legering van ijzer, koolstof (2,5%-6,67%), mangaan en silicium. Het materiaal is niet stuk te krijgen, bestand tegen erg hoge temperaturen en dus erg duurzaam. Een ander groot voordeel van het materiaal is dat het een goede warmtegeleider is. Er is minder energie nodig om te verwarmen. Daarnaast reageert ook dit materiaal niet met voedsel of dranken. Een optie voor het leven dus!

Veel mensen gebruiken hittebestendige schalen als cakevorm. Ook dit is een veilige keuze want vuurvast glas is bestand tegen temperaturen van min 30 graden Celsius tot plus 500 graden Celsius. Glas heeft een lange levensduur en is krasvrij, mits je het uiteraard niet laat vallen. Daarnaast is zelfs een glazen schaal van een topmerk nog altijd goedkoper dan gietijzer en hiermee een goed alternatief.

Tot slot willen we nog even aardewerk benoemen. Steen is een erg gezonde methode om te bakken. Het is uiteraard wel belangrijk om te kiezen voor een degelijke kwaliteit. Steen zorgt voor een mooie gelijkmatige warmteverdeling wat uiteraard perfect is voor het bakken van cakes. Tevens is steen bestand tegen temperaturen tot wel 260 graden. Het nadeel is het relatief zware gewicht en dat het gevoelig is voor vallen en het eraf stoten van deeltjes.

Andere opties waaruit je kunt kiezen is emaille, titanium/ staal en uiteraard RVS. Bij deze laatste optie moet je wel even kijken uit welke lagen de antiaanbaklagen bestaan. Veel bakvormen van RVS bestaan uit teflon (PTFE) laagjes. Dit is niet alleen een zachte laag die zeer gevoelig is voor slijtage maar dit is ook het materiaal waarvan er stemmen opgaan dat hier schadelijke stoffen in verwerkt zitten. Tevens is PTFE niet bestand tegen hoge temperaturen. Zeker iets om rekening mee te houden……

Biscuitbodem maken, zo doe je het

Top Cakevormen Aanbiedingen


Gerelateerde pagina's