Geüpdatet: 19 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe moet je een gourmetstel schoonmaken?

17 December 2018

Gourmetten, wij Nederlanders zijn er dol op. Zeker in de winter en met de feestdagen. Lekker en gezellig met de hele familie rond de tafel en iedereen kan maken waar hij of zij zin in heeft. Maar hoe moet je een gourmetstel schoonmaken? Vaak is het na afloop een eindeloze strijd om niet alleen de bakplaat maar ook de pannetjes weer stalend schoon en fris te krijgen. Alle vetten en oliën zijn letterlijk en figuurlijk een aanslag op je gourmetstel. Je gourmetstel schoonmaken is echter makkelijker dan het lijkt. Wij gaan je vertellen hoe.

Ná het gourmetten meteen aan de slag

Gourmetten is een avond vullend programma. Je zit gezellig met de hele familie en of vrienden om de tafel. Lekker babbelen, lekker eten, glaasje wijn erbij. Natuurlijk heeft niemand na afloop zin of puf om het gourmetstel schoon te gaan staan maken. Het is dus heel verleidelijk om deze lekker tot de volgende ochtend te laten staan. Logisch, maar niet zo handig. Niet alleen stinkt je hele huis de volgende ochtend naar aangekoekt vet, het is ook funest voor je gourmetstel. Doordat de resten en het vet de hele nacht de tijd heeft gehad om lekker aan te koeken, wordt het schoonmaken op deze manier een gebed zonder eind. Ga dus na het gourmetten meteen aan de slag dan is het hooguit een kwartiertje werk.

Hoe maak je een gourmetstel schoon

Hoe vervelend het ook is, je kunt het beste na het gourmetten meteen aan de slag gaan met je gourmetstel. Laat de grilplaat even een beetje afkoelen. Trek daarna een keukenhandschoen aan en veeg met een stuk keukenrol al het overtollige vet en viezigheid van de plaat af.

Aangezien je de grilplaat niet onder handen kunt nemen met een schuurspons (de teflon laag kan daardoor beschadigd raken) is het verstandig deze even lekker in een sopje te laten weken. Intussen kun je de pannetjes met keukenrol uitnemen. De pannetjes zijn van ander materiaal dan de grilplaat gemaakt, dus deze kun je zonder problemen daarna in de vaatwasser zetten.

Intussen is je grilplaat ook zover dat je deze onder handen kunt nemen. Borstel het losgeweekte vuil en vet van de bakplaat af. Vaak hoor je tips die producten als ovenreiniger aanraden. Echter om je grilplaat zo lang mogelijk mooi en bruikbaar te houden, raden wij je dat sterk af. Op de grilplaat zit namelijk een beschermende teflon laag. Door het gebruik van ovenreiniger of andere extreem bijtende middelen kan deze laag worden aangetast. Daardoor plakt het vlees de volgende keer nog sneller vast, moet je nog harder boenen en kom je zo gezegd eigenlijk in een vicieuze cirkel terecht.

Je kunt beter een waterdichte zak vullen met sop en een flinke scheut ammoniak. Stop in de grilplaat dit mengsel en zet het buiten op je terras of balkon. Laat dit een nachtje liggen zodat het goed kan intrekken. De volgende dag kun je de plaat heel gemakkelijk met een afwaskwast onder stomend warm water afborstelen en je grilplaat is weer als nieuw. Zelfs de ingebrande vlekken zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Was daarna nog wel even goed je handen om te voorkomen dat je misschien wat ammonia in je ogen krijgt.

Het gourmetstel zelf (dus het gedeelte waar het verwarmingselement op vast zit) kun je reinigen met wat Glassex of een sopje met afwasmiddel. Dit lost de vetspetters goed op en zo blijft ook dit gedeelte van de gourmetstel mooi en schoon. Het verwarmingselement hoef je niet schoon te maken.

Bekijk hier een filmpje over een super handig gourmetstel


Top Gourmetstel aanbiedingen


Gerelateerde pagina's